Ispiši ovu stranicu

Preminula s. Metodija, redovnica s Danača

  • Ponedjeljak, 07. kolovoza 2017 13:11

 

S. Metodija (Mara) Kekez, franjevka od Bezgrješnog začeća s Danača, preminula je u nedjelju, 6. kolovoza, na svetkovinu Preobraženja Gospodinova. Misa zadušnica i sprovod pokojne s. Metodije bit će u utorak, 8. kolovoza, u 10 i 30 sati u samostanskoj crkvi i groblju na Dančama.

 

S. Metodija je rođena 23. ožujka 1938. u Hrvacama, u Sinju, od roditelja pok. Stjepana i pok. Ane (rođ. Kelava). U Družbu  sestara franjevki od Bezgrješnog začeća stupila 27. listopada 1953. Redovničko odijelo obukla je ulaskom u novicijat,  5. srpnja 1954. na Dančama. Godinu dana kasnije, 25. kolovoza 1955. položila je prve redovničke zavjete, a doživotne zavjete, 22. kolovoza 1961. također na Dančama.

 

 Svoje redovničko djelovanje s. Metodija je započela i dobar dio vremena živjela na Dančama i u Pridvorju. 1965. godine bila je izabrana i  dugo godina vršila službu odgajateljice novakinja. Sestre koje je strpljivo odgajala i s ljubavlju uvodila u redovnički život, zahvalno se sjećaju s. Metodije i svoje početne formacije u našoj Družbi.

 

Djelovala je također i kao katehistica i glazbenica u župama Janjini, Kuni i Brodarici.  Živjela je također u našim samostanima u Stonu, a na Dančama je od 1992. do 1995. bila i kućna poglavarica. Zadnjih nekoliko godina s. Metodija je provela u bolesničkoj postelji, potpuno predana Gospodinu i zahvalna svim sestrama, a posebno onima čijoj je brizi bila povjerena.

 

Svojom strpljivošću i duhovitošću stvarala  je oko sebe vedro ozračje i tako sestrama  olakšavala, koji put zahtjevnu njegu i brigu za njeno zdravstveno stanje. Neumorno zazivajući  svece, pojedinačno,  njihovim imenima sa čvrstom i vjerom u njihovu zagovornu molitvu, s. Metodija je,  na sebi svojstven način, živjela svoje zajedništvo s proslavljenom Crkvom. Tako je poticala i jačala i našu vjeru u općinstvo svetih.

 

Vjerujemo da se s. Metodija uistinu pridružila mnoštvu svetih i da sada živi ono „Što oko ne vidje i uho ne ču i u srce čovječje ne uđe, „ jer, kako nam kaže  Pavao, „to Bog pripravi onima koji ga ljube.“

 

Sestre franjevke od Bezgrješnog začeća iz Dubrovnika