Dubrovačka Biskupija

U župama diljem biskupije slavljena Velika Gospa

 

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velika Gospa, u utorak, 15. kolovoza slavljena je u župama diljem Dubrovačke biskupije. Posebno svečano je bilo u onim župama kojima je Velika Gospa zaštitnica. Jedna od njih je i župa Velike Gospe Rožat u kojoj je svečano hodočasničko misno slavlje, u kojem su sudjelovali vjernici iz župe Svetog Spasa Mokošica, Svete Obitelji Nova Mokošica i župe Velike Gospe Rožat, u samostanskoj crkvi predvodio don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije i župnik župe Svetog Spasa.

 

U propovijedi je kancelar Pervan naglasio važnost susreta Elizabete i Marije, starice i djevojke po kojima se Bog proslavlja, ali i onaj trenutak kad se Elizabeta ispovijeda Mariji priznajući joj Isusovo božanstvo, premda nije znala da je Marija već u blagoslovljenom stanju. Osvrnuo se i na ulogu majke i žene u današnjem vremenu. Upozorio je kako je nerijetko žena ta koja nije samo nositelj tolikih stupova u obitelji, nego je riječ o ženi koja je zbog svojih obveza obespravljena, a s druge strane u toj obespravljenosti gubi se za prvu ulogu u obitelji, rađanje i odgajanje potomstva. Također je napomenuo i kako se niti jedan poslodavac koji zapošljava žene i onda im prijeti otkazom ako ostanu trudne, ne može nazivati katolikom.

 

Propovjednik se osvrnuo i na trend iseljavanja iz Hrvatske, osobito iz Slavonije, zbog nedostatka posla. Kazao je kako u našoj zemlji može biti dovoljno radnih mjesta za sve, ali i da svi ti koji odlaze u druge zemlje misle da će im biti bolje a da tamo ipak dožive poniženje i razočaranje. Osobito je naglasio težinu trenutne situacije za mlade obitelji koje su zbog skupoće nekretnina primorane na podstanarstvo, te postavio pitanje koliko je ljudi dalo besplatno stan nekom mladom bračnom paru kako bi mogli lakše ići kroz svoj život i podizati djecu. „Sve nam se nekako pretvorilo u borbu za materijalno“, napomenuo je kancelar Pervan.

 

Misna slavlja u Rožatu su bila ujutro u 8 sati u samostanskoj crkvi, predvodio je župni vikar župe Velike Gospe Rožat fra Drago Ljevar, i u 9.30 sati u župnoj crkvi koje je po prvi put na Veliku Gospu predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Blagdanu je prethodila trodnevnica od subote, 12. kolovoza, do ponedjeljka, 14. kolovoza, a predvodio ju je fra Josip Sopta, župnik župe Velike Gospe. Više možete pogledati na službenoj stranici župe Rožat.

 

Svečano je također bilo i u župama Velike Gospe Goveđari na Mljetu, Velike Gospe na Koločepu, Velik Gospe u Kuni na Pelješcu, Velike Gospe na Lopudu i u župi Velike Gospe u Postranju. Predvoditelji misnih slavlja bili su don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, mons. Petar Palić, generalni tajnik HBK, p. Marijan Bešlić, župnik župe Presvetog Srca Isusova Zamet, don Ante Burić, župnik župe sv. Petra Boninovo, don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla Lapad, te župnici i župni vikari župa Velike Gospe: don Stipo Zadro, župa Goveđari, p. Jerko Šimić, župa Koločep, fra Josip Vidas, župa Kuna, mons. Ivan Šimić, župa Lopud i don Nikola Berišić, župnik župe Postranje.

 

Osim u župama čija je zaštitnica Velika Gospa, svetkovina Uznesenja BDM svečano je proslavljena i u većini drugih župa Dubrovačke biskupije. Između ostalog i na Korčuli u župi Očišćenja Marijina u Smokvici, gdje je tradicionalno bila i procesija mjestom s Marijinim kipom, te u župi Svih Svetih u Blatu gdje je proslava započela jutarnjom procesijom s Gospinim Kipom od župne crkve do kapelice Gospe od Polja gdje je bilo misno slavlje, a u povratku prema župnoj crkvi procesija je stala i kod kapele Gospe Nuncijate.

 

N.S.

Foto: Župa Rožat/Župa Postranje/Župa Smokvica/Župa Blato