Dubrovačka Biskupija

Duhovnu obnovu na Grudi predvodio don Damir Stojić

 

U nedjelju, 20. kolovoza u župi Presvetog Trojstva na Grudi održana je duhovna obnova koju je predvodio zagrebački studentski kapelan i duhovnik zajednice „Božja pobjeda“ salezijanac don Damir Stojić.

 

Duhovna obnova sastojala se od slavljenja, nagovora, mise i klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Tema nagovora bila je molitva. Kroz zanimljive, životne, smiješne, svakom laiku razumljive i pamtljive primjere studentski kapelan Stojić je objasnio što je molitva, kakva može biti i kako moliti uz Sveto pismo.

 

Razjasnio je termine "molitva prošnje" i "molitva zagovora". U svom nagovoru istaknuo je kako je čovjekovom biću najpotrebnije "koristiti" molitvu prebivanja u prisustvu Gospodinovu, biti s Gospodinom, te tako prvo izabrati darivatelja, a ne dar. Za molitvu je potrebno vrijeme. Predvoditelj duhovne obnove je vjernike savjetovao da desetinu svog vremena u danu posvete molitvi. Izložio je korake (lectio, meditatio, oratio, contemplatio, actio) koji pomažu u molitvi uz Sveto pismo.

 

Posebno je istaknuo važnost molitve krunice, ispričavši nekoliko svjedočanstava u kojem je „Marija, naša majka i najveća zagovornica,“ uslišila molbe vjernika. Kao posebnu vrstu molitve i uopće kršćanskog poslanja na zemlji izdvojio je slavljenje odnosno davanje slave Bogu. To je jedino ono što Bog u svojoj moći i veličini nema, i jedino ono što mu mi, njegova djeca, možemo dati, kazao je. Dati mu slavu, slaviti Ga.

 

Za vrijeme klanjanja Presvetom nakana kapelana Stojića za sve prisutne vjernike bila je da dožive Božju ljubav. Molio je da Božja ljubav prodre u sve njihove rane, odbačenosti, bolesti i teškoće.

 

Tijekom duhovne obnove vjernici su imali priliku za ispovijed. Slavljenje je predvodila katolička molitvena zajednica „Effatha“ iz Dubrovnika. Svoju zahvalu uime vjernika župe predvoditelju duhovne obnove na kraju je izrekao župnik don Josip Mazarekić.

 

Ivana Mazavac