Ispiši ovu stranicu

Blagoslovljena obnovljena privatna kapela Gospe od Karmena iznad uvale Bristva u Blatu

 

 

U subotu, 19. lipnja u poslijepodnevnim satima na brdu iznad uvale Bristva u župi Svih svetih u Blatu na Korčuli blagoslovljena je obnovljena privatna kapela Gospe od Karmena. Kapelu je blagoslovio dekan korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih u Blatu don Željko Kovačević koji je služio i misu u novoobnovljenoj i blagoslovljenoj kapeli.

 

U svojoj homiliji dekan Kovačević je među ostalim spomenuo kako se od davnina kad se ide u izgradnju neke kuće unaprijed sve točno odredi gdje će što biti, kako će pojedini detalj izgledati. Također je naveo da se posebna pažnja pridaje izgradnji crkvi kao građevina koje služe isključivo za bogoslužja. Spomenuo je da kada se prostori crkava počnu upotrebljavati za nešto što nema veze s liturgijskim slavljima onda te građevine više ne mogu biti mjesta služenja misa nego ih treba obnoviti, blagosloviti i vratiti u liturgijsku uporabu.

 

Nakon molitve vjernika dekan Kovačević je blagoslovio i oltar unutar kapele. Po završetku misnog slavlja slijedilo je zajedničko fotografiranje ispred kapele, a nakon toga prigodni domjenak uz bratsko druženje.

 

Kapela Gospe od Karmena vlasništvo je obitelji Tulić i njihovih nasljednika. Sagrađena je 1909. godine u uvali Bristva na njihovom privatnom posjedu i u njoj su se povremeno služile mise prema potrebama vjernika toga kraja. Zbog izgradnje pogona poduzeća „Radež d.o.o.“ 1974. godine na tom području došlo je do rušenja nekih kuća, a kapela je iz uvale prenesena na brdo 1975. godine. Tu je također povremeno služila za liturgiju sve do ljeta 1995. godine. S vremenom je postala neupotrebljiva, pa su je obitelji koje imaju posjede oko kapele odlučile obnoviti. Obnova je završena 2016. godine, a dekan Kovačević blagoslovio ju je 19. kolovoza 2017. godine te se u njoj ponovo mogu slaviti mise.

 

Tekst i foto: Ivan Sokol/Župa Svih svetih Blato

 

Galerija slika