Dubrovačka Biskupija

Uspješna Caritasova akcija „Ruke dobrote“ privodi se kraju

fead1 

Nešto manje od godinu dana Caritas Dubrovačke biskupije provodi projekt „Ruke dobrote“ kojim je omogućena još veća pomoć potrebitima naše Dubrovačke biskupije. Više o projektu financiranom iz Europskih fondova možete saznati iz razgovora s ravnateljicom Caritasa Sanjom Šanje.

 

Sa završetkom ljetnih mjeseci završava i Caritasov projekt  „Ruke dobrote“ koji je trajao gotovo godinu dana i kroz koji ste pomagali potrebite u biskupiji. Novac za ovu akciju dobili ste iz fondova Europske unije. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ravnateljica Šanje: Izuzetno smo ponosni spomenutim projektom kojeg smo ostvarili preko europskog socijalnog fonda,  poznatim pod nazivom FEAD, za kojeg smo dobili oko četiri milijuna kuna. Riječ je o sredstvima namijenjenima za pakete pomoći s prehrambenim namirnicama i higijenskim proizvodima za oko 1500 osoba mjesečno.  S podjelom pomoći započeli smo u prosincu prošle godine, a završit ćemo zaključno s rujnom ove godine. Korisnici i korisnice našeg projekta su pojedinci i obitelji u evidenciji Centara za socijalnu skrb s područja Dubrovačko-neretvanske županije, kao i oni koji nisu korisnici prava iz Zakona o socijalnoj skrbi, ali se nalaze u evidenciji Caritasa.  Moramo napomenuti da je ovaj projekt išao van granica naše biskupije, jer se granice županije i biskupije ne podudaraju, odnosno na područje doline Neretve koje pripada Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Naravno da smo se lako dogovorili s Caritasom susjedne nadbiskupije i župnicima s područja Neretvanskog dekanata. Uslijedio je javni natječaj za odabir najpovoljnijeg dobavljača kojeg smo također uspješno odradili. Planirani početak projekta umjesto u studenom 2016., zbog specifičnog postupka nabave, bio je odgođen za prosinac. 

 

Kako ste, sada već pri kraju, zadovoljni rezultatima? Je li taj veći novčani fond koji vam je bio na raspolaganju omogućio da pomognete svima potrebitima na području biskupije? Je li porastao taj broj potrebitih u odnosu na ranije ili je veća količinu pomoći davana već postojećim korisnicima?

Ravnateljica Šanje: Jako smo  zadovoljni rezultatima. Zahvaljujući projektu sada naši korisnici i korisnice mjesečno dobivaju više pomoći primjerice paket higijenskih potrepština koji sada sadrži između ostalog pakiranje od 3 kg deterdženta za pranje rublja, omekšivač za odjeću, četkicu i pastu za zube, pakiranje WC papira... Također žene dobivaju higijenske uloške i regenerator za kosu, a muškarci brijače i pjenu za brijanje. Kako smo već i naveli, to je neprocjeniva radost i korist. Veliko nam je zadovoljstvo što smo projekt usmjerili i prema potrebitima u dolini Neretve s obzirom kako je tamo daleko veći broj osoba i obitelji u potrebi. Proširenjem projekta na to područje broj korisnika porastao je za skoro dvije trećine.  

 

Kako ste uopće uspjeli organizirati dijeljenje tolike pomoći? U Caritasu je samo troje djelatnika, a imate i druge obveze.

Ravnateljica Šanje: Lako se organizirati kad se odradi dobra i kvalitetna priprema. Naime, prvo se napravila procjena potreba, kontaktirali su se Centri za socijalnu skrb kao i župnici sa svih navedenih područja. Svi su bili zainteresirani za suradnju. Župnici s volonterima i volonterkama župnih Caritasa odlično odrađuju posao na terenu, a moramo istaknuti i činjenicu kako je naš dobavljač pristao po natječaju te pakete na Pelješcu i Korčuli dostavlja na adrese župnih ureda. Što se tiče Dubrovnika, istina je da imamo puno posla, ali smo uhodana ekipa. Svakako ne možemo ne spomenuti naše volontere i volonterke koji su neizmjerna pomoć i daju veliki doprinos radu Caritasa, a kojima ovim putem od srca zahvaljujemo.   

 

Nakon ovog iskustva s europskim fondovima, namjeravate li se nastaviti prijavljivati na njih? Imate li u planu možda neke nove projekte za prijavu, osim ovoga „Ruke dobrote“?

Ravnateljica Šanje: Svakako ćemo nastaviti pratiti sve natječaje koje objavljuju jedinice lokalne i državne uprave i po čijim uvjetima imamo pravo prijavljivati projekte. Voljeli bi da se ponovi isti FEAD-ov natječaj jer smatramo kako je ovo dobro osmišljen i provedbeno kvalitetan projekt koji zaslužuje da nastavi „živjeti“. „Ruke dobrote“, kao i projekt iz prethodne godine „Za dobro jutro i laku noć“za kojeg nam je bilo odobreno 190 tisuća kuna, pokazali  su nam kako je važno biti odvažan. Također, moramo naglasiti kako imamo vrlo pozitivno iskustvo s djelatnicima zaduženima za provedbu projekta pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te istaknuti njihov profesionalni odnos prema svim dionicima ovoga projekta.

 

Na kraju možete li nam objasniti zašto ste projekt nazvali „Ruke dobrote“?

Ravnateljica Šanje: Za zaštitnicu Caritasa Dubrovačke biskupije, o 25. obljetnici postojanja, izabrana je naša blaženica Marija Propetog Isusa Petković. Ona je ponizna žena iz naših krajeva , koja je, uz Božju milost, činila velika djela ljubavi prema bližnjem u potrebi. U našim prostorijama imamo njenu sliku na kojoj ona u svojim rukama drži natpis Caritas. A kako joj se i molimo za njen zagovor u našem svakodnevnom radu tako je jednog dana i „pao pogled na njene ruke“ i jednostavno je došao naziv „Ruke dobrote“. To su one ruke koje s ljubavlju dijele dobra potrebitima, ali i ruke koje se sklapaju na molitvu i šire u zagrljaj. Duboko vjerujemo da je njen zagovor pomogao u realizaciji ovog projekta.

 

Ured za medije Dubrovačke biskupije