Dubrovačka Biskupija

Misom započela nova školska godina u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji

 

Misnim slavljem u kapelici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku u ponedjeljak, 4. rujna, započeo je prvi dan nove školske godine. Misu za učenike, profesore i djelatnike škole predvodio je novi generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, a koncelebrirali su don Bernardo Pleše, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije, te vjeroučitelji u školi don Marinko Šljivić i don Marin Lučić.

 

Tumačeći evanđelje (Lk 4, 16-30) generalni vikar Katušić kazao je mladima kako je Isus govoreći u sinagogi htio predstaviti ljudima svoj program djelovanja, navijestiti drugačije društvo riječima: „On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.“ Dodao je i kako je Isusova misija bila približiti se najmanjima, najudaljenijima i najnebitnijima u društvu, i podijeliti ljubav s njima. „Jer Crkva katolička, Kraljevstvo nebesko, je jedno alternativno društvo. Nije društvo moći već društvo dijeljenja ljubavi, društvo traženja kako pomoći onome do nas“, objasnio je propovjednik.

 

Mladima je također rekao kako im ove Isusove riječi trebaju biti poticaj da svoju školu vide kao mjesto u kojem mogu pomoći jedan drugome, kao mjesto ljubavi u kojem ne postoji „ja“ već zajedništvo. Upozorio ih je i kako ne trebaju svoj uspjeh u potpunosti staviti na stranu, već taj svoj uspjeh trebaju znati i podijeliti kako bi i drugi pored njih bili uspješniji. „To je logika evanđelja. Izlazak iz egocentrizma prema altruizmu, prema otvorenosti“, kazao je generalni vikar Katušić i poručio im kako taj Isusov put nije lagan ali da je to put evanđelja na koji nas Krist poziva.

 

Na kraju misnog slavlja okupljene učenik je pozdravio ravnatelj Pleše koji je ujedno zahvalio novom generalnom vikaru što je pristao predvoditi ovu misu ali i vjeroučiteljima Šljiviću i Lučiću na koncelebraciji. Također je svima, kao i generalni vikar Katušić, poželio uspješnu novu školsku godinu.

 

Nikša Sentić