Dubrovačka Biskupija

Rođendan BDM svečano proslavljen u Gospinom polju: „Nismo rođeni za smrt već za život“

 

Od ranih jutarnjih sati brojni vjernici hodočastili su na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, u Biskupijsko svetište Gospe od Milosrđa u Gospinom polju kako bi dostojno proslavili rođendan svoje nebeske Majke. Jednako kao i na brojnim misama tijekom dana, svečano je bilo i na večernjem misnom slavlju kojeg je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a na kojem su koncelebrirali brojni svećenici i redovnici. Na početku mise okupljene je pozdravio fra Stanko Dodig, upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od Milosrđa, izrazivši im dobrodošlicu te čestitavši ovaj blagdan. Čestitkama se pridružio i dubrovački biskup.

 

Surađujmo kao Marija s Bogom

 

U svojoj propovijedi biskup Uzinić je kazao kako ovim slavljem ne slavimo samo Marijin rođendan već i iskorak koji je Bog napravio kad je odlučio preko Marije provesti plan spasenja čovjeka i čovječanstva. Objasnio je kako Marijino rođenje nije samo sebi smisao već da je usmjereno prema onome koga će ona roditi, Isusu Kristu, te da je upravo zato to u središtu razmišljanja liturgije. Istaknuo je kako je u svemu ovome važno primijetiti Mariju kao onu koja s Bogom surađuje jer je to njezina glavna značajka. Kako je ona surađivala s Bogom jer ga je ljubila, ali i kako po tom možemo vidjeti da je Bog nju također ljubio, a po njoj i sve nas, svakog čovjeka. Dodao je da iako malo znamo o Marijinom životu ipak znamo da je ona Bogorodica iz čega proizlaze i dvije Marijine osobitosti: da je začeta bez grijeha i da je na nebo uznesena.

 

Biskup Uzinić usporedio je Mariju s evanđeljem, odnosno kako je od prvog pa sve do posljednjeg trenutka u središtu njezinog života bio Isus Krist, baš kao što je On i središte samog evanđelja, njegov život i djelo. Kazao je i kako naš život ne bi imao smisla da se Isus nije rodio i da nije izveo djelo spasenja među nama. „Zahvaljujući Isusu, rođenom od Marije Djevice, mi nismo rođeni za smrt već za život. Bog želi biti u središtu našeg života, i to jedino tako ima smisao. To je poruka koju nam šalje BDM, poruku da nam Isus treba biti cilj, smisao, središte“, rekao je mons. Uzinić. Također je istaknuo i kako je Bog za sve nas otvoren, baš kao što je bio i za Mariju, te da na svakoga od nas računa u svom planu spasenja.

 

Budimo graditelji mira

 

Kao jedno od važnijih poslanja koje dnevna liturgija nudi, biskup je izdvojio ono biti mirotvorcima u ovom vremenu. Mirotvorstvo je zadaća za kršćana kako bi im Krist mogao biti središte života, te kako bi u ovom svijetu mogli omogućiti da se On po njima i u njima nastavi utjelovljivati. Upozorio je kako je mir u današnjem vremenu izuzetno bitan s obzirom na različite prijetnje u svijetu, te kako mi moramo postati graditelji mira za koji nam je temelj odnos s Bogom. Upozorio je i kako to nije mir koji će samo tako prekinuti sve ratove i mržnje, kao i otvaranja pitanja prošlosti, koje iznova razjedinjavaju naš narod. „Ali s Kristom je moguć mir, mir koji postavlja temelj da se može stvarati drukčiji čovjek, da se po tom čovjeku kakvog je Bog počeo stvarati stvori drukčije društvo i svijet. To je onaj mir koji je Bog upisao u stvorenu stvarnost, koji smo izgubili. Stavili smo svoju volju ispred Božje i postali izvor nemira u sebi, među sobom“, rekao je mons. Uzinić. Pozvao je sve da pronađu svoj mir s Bogom, da Mu dopuste da im se nastani u srca kako bi mogli raditi na Njegovom planu izgradnje mira i spasenja. Kao pravi put za izgradnju tog mira ponudio im je iskrenu ispovijed, a kao pravi primjer za to, uz BDM, dao im je i sv. Leopolda Bogdana Mandića čije neraspadnuto tijelo dolazi sljedećeg tjedna u Dubrovnik.

 

Na kraju misnog slavlja upravitelj svetišta Dodig zahvalio je dubrovačkom biskupu što je predvodio ovo svečano slavlje ali i svima koji su omogućili da se ovaj blagdan proslavi na što dostojanstveniji način. Posebno je zahvalio zboru svetišta, pod vodstvom s. Celestine Jelčić, koji je pjevao tijekom svih misa. Također je pozvao i sve vjernike da dođu sljedeće subote, 16. rujna, u Gospino polje na doček relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića.

 

Proslavi blagdana prethodila je devetnica od srijede, 30. kolovoza, do četvrtka, 7. rujna, tijekom koje je bila krunica i Gospine litanije te misa. Mise su predvodili franjevci Hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Prva tri dana devetnicu je predvodio fra Zvonimir Pavičić, sljedeća dva fra Perica Ostojić, te posljednja četiri dana dr. fra Ivan Dugandžić.

 

Nikša Sentić