Dubrovačka Biskupija

U Dubrovnik stiže relikvija tijela sv. Leopolda – predstavljen program dočeka i boravka

 

Povodom dolaska sarkofaga s neraspadnutim  tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovnik u kapucinskom samostanu i Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa održana je konferencija za medije u ponedjeljak, 11. rujna. O ovom izuzetnom događaju dolaska tijela sv. Leopolda, koji će se po prvi put dogoditi u Dubrovačkoj biskupiji, govorili su fra Stanko Dodig, predsjednik Organizacijskog odbora za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski, i Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnik, dok je konferenciju vodila Marija Đurović iz Odbora za medije.

 

Na početku predsjednik Odbora  Dodig pozdravio je sve okupljene i zahvalio im na potpori i suradnji. Objasnio je kako je inicijativa za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda započela odmah poslije dolaska tijela u Zagreb prošle godine te je u suradnji s biskupom kotorskim mons. Ilijom Janjićem, jer je sv. Leopold rođen u Herceg Novom, i provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčevićem krenula realizacija posjeta tijela Herceg Novom i mjestima u Hrvatskoj u kojoj se nalaze kapucinske zajednice. Najavio je dolazak velikog broja vjernika iz cijele Biskupije te zamolio da se svi koji će dolaziti u svetište autobusima na vrijeme prijave Organizacijskom odboru kako bi sve moglo proći u najboljem redu.

 

Mons. Uzinić je izrazio zadovoljstvo što će relikvija tijela posjetiti Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju, ali i istaknuo kako se ovdje ne radi o mrtvom tijelu jednog čovjeku već o relikvijama sveca. „Mi u Dubrovniku znamo što znači štovanje relikvija svetaca. To je pretvaranje tog susreta s relikvijama u susret sa životom i svetošću jednog čovjeka. Preko njega je to i sam susret s Isusom Kristom kojeg smo pozvani nasljedovati“, kazao je mons. Uzinić. Dodao je i kako bi taj susret vjernika s relikvijom tijela sv. Leopolda trebao kod njih potaknuti jedan novi stil života, onaj služenja u ljubavi.

 

Župan Dobroslavić podsjetio je okupljene kako je sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik Dubrovačko-neretvanske županije, te kako je izniman značaj dolaska relikvije tijela sv. Leopolda za sve žitelje županije. Kazao je i kako vjeruje da im svima koji rade u županiji i županijskim ustanovama zasigurno u boljem obavljanju svojih dužnosti pomaže i zagovor sv. Leopolda.

 

Kako bi tijekom subote, 16. rujna, i nedjelje, 17. rujna, kada će relikvija tijela boraviti u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa prošlo sve u najboljem redu gradonačelnik Franković je obećao suradnju gradskih tvrtki između ostalog tvrtke Sanitat koja će omogućiti besplatan parking, ali i JVP Libertas čiji će autobusi kružiti i prevoziti besplatno vjernike.

 

Kako je rečeno na konferenciji za medije sarkofag s tijelom sv. Leopolda stići će iz Herceg Novog u Dubrovnik u Biskupijsko svetište Gospe od Milosrđa u subotu  oko 20 sati. Planirana je procesija u kojoj će vjernici uz festanjule, trombunjere i bratime dubrovačkih bratovština pratiti tijelo od naselja Hladnica do Biskupijskog svetišta. Nakon dolaska u svetište i prigodnog programa započet će bdjenje tijekom cijele noći koje će predvoditi fra Mijo Šarčević, župni vikar župe sv. Vida Varaždin. Bdjenje će završiti misom u 4 sata ujutro koju će također predvoditi župni vikar Šarčević.

 

Dodali su i kako će mise u nedjelju biti još u 7 sati, predvodit će don Robert Ćibarić župnik župe sv. Mihajla Lapad, 9 sati, predvodit će fra Marinko Šakota župnik župe sv. Jakova Međugorje, i svečano koncelebrirano misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Na konferenciji su napomenuli i kako će tijelo biti dostupno za čašćenje vjernicima u crkvi Gospe od Milosrđa, osim za vrijeme misnih slavlja. Oproštaj i ispraćaj relikvija za Split planiran je oko 14 sati u nedjelju.

 

Relikvija tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića osim Dubrovnika posjetit će još i Zadar, Herceg Novi, Split te Rijeku nakon čega će ponovno biti vraćeno u Padovu. O cjelokupnom programu za sve gradove više možete pronaći ovdje, ali i na službenoj facebook stranici „Sveti Leopold u Dubrovniku“. Također više o posebnoj regulaciji prometa, autobusa i parkingu možete pronaći ovdje.

 

Nikša Sentić