Dubrovačka Biskupija

„Pjesme s. Blaženke Rudić“ – književna večer u samostanu Svetoga Križa

 

U klaustru dominikanskog samostana Svetoga Križa u Gružu u petak, 15. rujna, održana je književna večer „Pjesme s. Blaženke Rudić“ na kojoj su čitane pjesme iz autoričine zbirke pjesama „Povratak iskonu“. Pjesme je predstavio profesor Ivan Fabris, uz autoricu s. Blaženku Rudić, dok je moderatorica bila profesorica Mirjana Žeravica. Književnu večer organizirala Župa Svetog Križa Gruž i Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, u čije je ime okupljene pozdravila članica Vijeća Marija Marušić Čizmić.

 

Zbirka poezije „Povratak iskonu“ podijeljena je kroz pedesetak stranica na tri tematske cjeline „Zatočena u kamenu“, „Tajne duše“ i „Razgovori s mojim pokojnima“. Profesor Fabris kazao je kako ovu zbirku možemo promatrati kroz dva povratka: iskonu, koji se vraća autoričinim korijenima, bunjevaštvu te Iskonu, u kojem se vraća Bogu. Objasnio je i kako prva tematska cjelina govori o poziciji s. Blaženke Rudić u jednom udaljenom mediteranskom kraju i sjećanju na vlastite korijene i tradicije. Za drugu cjelinu je kazao kako ona predstavlja misaonu refleksivnu liriku u kojoj autorica iznosi svoje tajne i strahove ali sa zajedničkim nazivnikom na traženju Boga i susretu s Njim. Za posljednju cjelinu rekao je kako predstavlja spoj prethodnih dviju cjelina jer govori o onom iskonu, precima, sa spoznajom da oni sada na Iskonu, kod Boga. „Ovo je jedna jako nježna lirika za koju je potrebna mirnoća i duhovna sabranost kako bi se mogla vidjeti sva finoća i sitnice koje s. Blaženka zapaža u svijetu koji je okružuje“, istaknuo je predstavljač.

 

Tijekom večeri moderatorica Žeravica istaknula je i kako se u djelima autorice Rudić osjeća prihvaćanje dara, odnosno kako se osjeća da je ona na Gospodinov dar pjesništva glasno rekla „da“.

 

Na kraju večeri  i sama autorica Rudić zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovoj večeri. Poručila je i kako je stihove koji su pročitani pisala iz osobne potrebe, te kako nije očekivala ovakav odjek  njezinih riječi: „Hvala Bogu ako nekome nešto znače, ohrabruju ga i upućuju na Boga“.

 

Pjesme su tijekom večeri čitali: Vesna Raguž Staničić, Mislav Staničić i Lucija Stahor. U sklopu večeri nastupili su članovi FA "Linđo" s Bunjevačkim kolom i župni zbor Župe sv. Križa pod ravnanjem prof. Marije Brčić.

 

Zbirku pjesama „Povratak iskonu“ u nakladi od 500 primjeraka izdalo je Katoličko društvo „Ivan Antunović“ iz Subotice i Sestre dominikanke, Kongregacija svetih anđela čuvara, a urednica je Katarina Čeliković.

 

Književna večer održana je i u sklopu trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana Uzvišenja sv. Križa u nedjelju, 17. rujna.

 

Nikša Sentić

 

* * *

 

Dominikanka s. Blaženka Rudić je bačka hrvatska književnica, koja živi u dominikanskom samostanu u Korčuli a na korčulanskoj župi djeluje kao orguljašica i katehistica. 

 

Svojim djelima je ušla u antologiju poezije nacionalnih manjina u Srbiji „Trajnik“, pjesme su joj također u zbornicima pjesništva literarne sekcije KUD-a "Rešetari" i hrvatskih pjesnika u iseljeništvu „Raspleteni snovi“ iz 2000. i „Cvjetovi i sjene“ iz 2001., zatim u antologiji „Krist u hrvatskom pjesništvu: od Jurja Šižgorića do naših dana: antologija duhovne poezije“. 

 

Pjesme joj odlikuje jednostavnost izraza i pune su toplih sjećanja na zavičaj, a nek su i uglazbljene. Izdala je dvije samostalne zbirke pjesama: „Dragocjena blizina“ (2001.), „Povratak iskonu“ (2016.), knjigu meditacija „Svjetlost u ravnici“ (2001.), a napisala je i slikovnicu „Pastirica i ruže - Miris svetosti blažene Ozane Kotorske“. Jedna je od suvoditeljica vjerske emisije na Radio Korčuli.