Ispiši ovu stranicu

Na jutarnjoj misi uz tijelo sv. Leopolda don Robert Ćibarić pozvao vjernike na opraštanje i milosrđe prema svima

Jutarnju misu u nedjelju, 17. rujna u Svetištu Gospe od Milosrđa, u kojem već dvanaest sati boravi relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, predvodio je župnik župe sv. Mihajla u Lapadu don Robert Ćibarić. S njim je koncelebriralo više svećenika, a liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi.

 

U propovijedi je župnik Ćibarić potaknuo okupljene vjernike na promišljanje o tome koliko su oni sami na tragu evanđeoske svetosti koju je sv. Leopolda živio te ih ohrabrio da se na to odvaže jer i oni mogu biti sveti i 'veliki' poput sv. Leopolda. Put je, ma koliko zahtjevan bio, zapravo vrlo jednostavan, a to pokazuju i nedjeljna čitanja koja pozivaju „da otvorimo svoje srce istinskom oprostu koji nam Bog daruje“. Bog ne stavlja granicu oprostu, i zato govoriti kako smo spremni oprostiti, ali ne i zaboraviti, što se često čuje u narodu, nije na liniji evanđelja. „Jedino mjerilo našeg života je življenje evanđelja“, kazao je župnik Ćibarić i dodao da to znači biti u ljubavi, dobroti i milosrđu prema svima, pa i onima koji nas ne vole. Tu kao put i pomoć imamo molitvu. Naveo je i primjere iz života sv. Leopolda koji pokazuju kako je on nailazio na ruganja i podcjenjivanja, ali je blagim i milim pogledom svakoga susretao. „I danas ima onih koji nam se rugaju zbog naše kršćanske vjere, čini im se iracionalna iako je i te kako životna, ali i njima treba posvjedočiti evanđelje blago i s ljubavlju, poput sv. Leopolda“, zaključio je propovjednik i pozvao vjernike da u svom životu budu milosrdni i da uvijek opraštaju.

 

Upravitelj svetišta fra Stanko Dodig zahvalio je predvoditelju slavlja i vjernicima koji su došli, te ih upoznao s dobrovoljnim prilozima koji mogu na više mjesta dati a koji će ići za pomoć u pastoralnom radu misionaru fra Ivici Vrbiću u Boliviji.

 

Angelina Tadić

Galerija slika