Ispiši ovu stranicu

Dostojanstveno ispraćena relikvija tijela sv. Leopolda

 

Sa suzama u očima ispratili su dubrovački vjernici i hodočasnici u nedjelju, 17. rujna u 14 sati relikviju tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića koja je u Dubrovniku, u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa boravila 18 sati.

 

Obred ispraćaja predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je, nakon molitve, zahvalio uime Dubrovačke biskupije i svih koji su se ovdje u crkvi imali prigode susresti s relikvijom sv. Leopolda svim organizatorima i onima koji su omogućili ovu jedinstvenu svečanost. „Neka nas ovaj susret sa sv. Leopoldom, s njegovim životom potakne da i mi s ljubavlju prilazimo drugima i da ih s ljubavlju susrećemo. Kako ovo što smo ovih dana doživjeli ne bi bilo nešto što je bilo i prošlo nego neka bude nešto što će nas poticati da kvalitetnije kršćanski živimo“.

 

Potom je skupina mladih iz Blata s Korčule odsvirala jednu pjesmu, a relikviju svečeva tijela volonteri Croce Verde-a su iznijeli iz crkve. Mnoštvo vjernika čekalo je i ispred crkve i do posljednjeg trenutka pratilo stavljanje tijela u kombi i odlazak prema Splitu. Bilo je pljeska, suza radosnica i pjesme, a osmijeh nije silazio s lica brojnih vjernika. Zvona Gospe od Milosrđa su zvonila a kolona s neraspadnutim tijelom sv. Leopolda napustila je Dubrovnik.

 

Ispraćaju su također nazočili talijanski kapucini s rektorom Svetišta sv. Leopolda iz Padove, fra Stanko Dodig, upravitelj svetišta Gospe od Milosrđa, don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije, ali i predstavnici lokalne vlasti sa suradnicima: dubrovački gradonačelnik Mato Franković i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

 

Vjernici, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci i kandidatice prošli su protekle noći i ovog dana u mimohodu pored relikvije sv. Leopolda, moleći iz dubine duše, iznoseći u tišini svoje zahvale i molbe. Također veći broj svećenika tijekom boravka relikvije tijela bilo je na raspolaganju za ispovijedi kojoj u pristupili brojni vjernici.

 

Tijekom dana u Svetištu su bile četiri mise, a od samog dolaska relikvije tijela sv. Leopolda pa sve do odlaska vjernici nisu prestajali dolaziti izraziti štovanje. Organizatori su izrazili zadovoljstvo velikim odazivom vjernika ali i samom organizacijom koja je prošla u najboljem redu. Dobroj organizaciji su pridonijeli Dubrovački vatrogasci, djelatnici PU Dubrovačko-neretvanske i OB Dubrovnik uz brojne volontere kao i volontere Crvenog Križa Dubrovnik.

 

Angelina Tadić

Foto: Nikša Sentić

Galerija slika