Ispiši ovu stranicu

Svećenička skupština o viziji biskupije za naredni period

 

Svećenička skupština Dubrovačke biskupije održana je u Slanom u utorak, 19. rujna i srijedu, 20. rujna. Prvog dana na skupštini su se susreli aktivni dijecezanski svećenici, a drugog dana pridružili su im se ostali svećenici te voditelji vijeća i ureda Dubrovačke biskupije.

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić govorio je okupljenima o poslanju Crkve i biskupije, te im predstavio viziju i poslanje Dubrovačke biskupije. Spomenuvši apostolsku pobudnicu pape Franje „Radost Evanđelja“ biskup je kazao kako ona „treba biti putokaz u kom smjeru kao partikularna Crkva trebamo ići“. Izdvojivši neke brojeve pobudnice u kojima papa govori o važnosti misijskog djelovanja Crkve kazao je kako papa poziva na „razlučivanje, čišćenje i obnovu“ te to više objasnio. Mijenja se paradigma pastoralnog djelovanja, rekao je biskup, Crkva je pozvana biti manje pasivna (u uredima) a više aktivno usmjerena (misijsko poslanje). Svećenicima je predstavio i razmišljanje pročelnika Biskupijskog vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju don Ante Burića o izazovima s kojima se susreće mjesna Crkva, kao i razmišljanje jednog slovenskog teologa o modelima organizacije crkvenog djelovanja u budućnosti. Biskup je istaknuo kako treba pokrenuti određenu obnovu župnih zajednica jer je župa struktura koja posjeduje veliku prilagodljivost, o čemu govori i papa, a svi smo navikli na tip župe kakva je bila stoljećima.

 

S obzirom na trenutno stanje u biskupiji koje karakterizira visoka životna dob svećenika, ali i veliki broj župa u kojima više nema toliko mnogo stanovništva kao u prošlosti, biskup je kazao kako se na deset-dvanaest većih župa u biskupiji mogu primijeniti postojeći modeli pastoralnog djelovanja poput župe kao zajednice zajednica, ali da taj model nije odgovarajući za ostalih pedesetak župa. Zato je kao putokaz za razmišljanje predstavio model „Župa kao dio pastoralne jedinice“ odnosno model međusobnog povezivanja župa u pastoralnom djelovanju čime bi se postigla revitalizacija takvih manjih župa. Time se župe ne dokidaju nego se usmjeravaju na povezivanje u djelovanju na dekanatskoj, pa i biskupijskoj razini. Tako bi jedan župnik svoje pastoralne sposobnosti prenosio i na druge župe, stvarali bi se timovi svećenika i vjernika laika na razini dekanata, koji bi zajednički djelovali, a može se razmišljati i o stvaranju dekanatskih pastoralnih vijeća.

 

„U godinama koje su pred nama - a ovako dalje nećemo moći pa nešto moramo napraviti - ovo je smjer u kojem bismo mogli ići, stvarajući ako je potrebno i naš novi model. To ne isključuje brigu oko katehizacije mladih i odraslih, pastoral braka i obitelji, nego omogućuje da to možemo činiti na još kvalitetniji način jer neće svaki župnik misliti samo na onu župnu zajednicu kojoj je poslan, nego i na druge župe dajući najbolje od sebe svima na tom području, ali i primajući za svoju župnu zajednicu najbolje od drugih“, kazao je biskup.

 

Dubrovački biskup također je preporučio za rad u bračnom i obiteljskom pastoralu kateheze „Izazov očinstva“ i „Izazov majčinstva“, koje su prikladne za izvođenje u župama, a napomenuo je kako se u Dublinu u Irskoj 2018. godine održava Svjetski susret obitelji, a u Solinu nacionalni susret. Kazao je i kako je HBK pokrenula Projekt unaprjeđenja priprave za brak.

 

Generalni vikar don Hrvoje Katušić predstavio je nove svećenike redovnike koje će djelovati na području biskupije kao i nove djelatnike u biskupiji, te podrobnije predstavio okvirni biskupijski godišnji pastoralni plan. Istaknuo je kako biskupijska vijeća i uredi u svom djelovanju vode računa o formacijskim programima specifičnim za pojedino vijeće te o programima povezivanja kroz različite zajedničke susrete. Kao dvije bitne točke vizije razvoja biskupije u narednom periodu naglasio je jačanje dekanatske razine i jačanje povezivanja biskupijskih ureda i vijeća sa župama.

 

Sudionici skupštine imali su prigodu iznijeti svoja razmišljanja o najboljim načinima funkcioniranja biskupije u budućnosti, a u molitvenom programu su sudjelovali na euharistijskim slavljima i zajedno molili časoslov.

 

Angelina Tadić

Fotografije: Nikša Sentić

 

Galerija slika