Dubrovačka Biskupija

Čestitanje Nove godine predstavnicima Židovske zajednice u Dubrovniku

 

U prostoru Židovske općine Dubrovnik u staroj gradskoj jezgri u četvrtak, 21. rujna, održan je prigodan domjenak povodom proslave Židovske Nove godine Roš Hašana 5778., na kojem je, kao i uvijek sudjelovao i delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan.

 

Okupljene uzvanike pozdravila je prof. dr. sc. Sabrina Horović, predsjednica Židovske općine Dubrovnik, tradicionalnim židovskim pozdravom „Šalom“. Kazala je kako nova godina uz sve blagoslove donosi i kušnje, te započinje s preispitivanjem i razmišljanjem o učinjenom. „Moć da se suočimo s kušnjama kako bi išli dalje bit će stvarno mjerilo našega uspjeha i onoga što će se događati u novoj godini“, kazala je predsjednica Horović. Dodala je i kako se u judaizmu život smatra najvećim darom s nebesa, te da taj vrijedan dar daje vezu čovjeku s Bogom. Poželjela je i u novoj godini svima obilje mudrosti jer, kako je rekla, nje nam često zna nedostajati.

 

U ime Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan, kancelar, uputio je čestitke povodom Roš Hašane, te kazao kako nikad ne smijemo zaboraviti povijest koja nas spaja, a koja je bila teška. Rekao je i kako je ovo naše podneblje podneblje koje uvijek iznova iziskuje molitve opraštanja i praštanje, ali i kajanje. Istaknuo je kako smatra da je velika odgovornost na predstavnicima vjerskih zajednica u okretanju boljoj budućnosti, budućnosti u kojoj se ne može zanemariti prošlost ali u kojoj uz oproštenje i pokoru trebamo jedni drugima pružiti ruku pomirenja, ili bolje zagrljaj jer on puno više govori što čovjek osjeća. Osvrnuvši se na pitanje života kao dara s neba objasnio je da smo i mi sa svojim životom dar jedni drugima. „Želim vam da vam ova čestitka bude jedan dar zajedništva, dar molitve oproštenja, dar pokajanja i dar držanja zajedno“, poručio je kancelar Pervan.

 

Čestitke su također izrekli i predstavnici ostalih vjerskih zajednica dubrovački imam Salkan ef. Herić, dubrovački paroh o. Stevan Kovačević, te predstavnici lokalne vlasti župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

 

Nikša Sentić