Dubrovačka Biskupija

Blagoslovljeni školarci i školske torbe u župi Svete Obitelji

 

 

U nedjelju 24. rujna u župi Svete Obitelji u Novoj Mokošici pod euharistijskim slavljem blagoslovljena su djeca, polaznici osnovnih i srednjih škola, povodom nove školske godine. Misno slavlje predslavio je župnik don Ivo Zečević, na kojem se okupilo oko 200-tinjak mladih i roditelja. Slavlje je animirao župni dječiji zbor i zbor mladih pod vodstvom Jelene Vidojević.

 

Prije početka Svete Mise, mladi su pod oltar stavili svoje školske torbe te sjeli u prve klupe, bliže oltaru i Božjoj riječi. Pozivajući se na evanđelje dana (Mt 20, 1-16a) župnik je pojasnio da je „sijač i vlasnik vinograda Bog te da je On taj koji zove ljude u svoj vinograd“. Istaknuo je da je svaka osoba važna jer svatko ima svoju ulogu koja je jednako bitna Gospodinu za Njegov plan spasenja te da ne treba biti ljubomorni i gledati koliko je netko drugi radio, a kakvu nagradu dobio. Propovjednik je naglasio da su mladi krenuli u školu kako bi nešto naučili, stekli znanja i vještine koje će im pomoći u budućem radu. Mladima koji primijete da lako i jednostavno usvajaju gradivo propovjednik je poručio: „ne ostavljajte i ne odgađajte svoje obaveze jer je najvažnija stvar steći radnu naviku.“ To je istaknuo i mladima koji će možda teže usvajati neka gradiva, ističući da „uz radne navike mogu postići uspjeh u školi i u životu“.

 

Don Ivo je pred kraj Svete Mise s vjernicima izmolio molitvu blagoslova i zazvao  Duha Svetoga te prošao kroz crkvu blagoslivljajući sve prisutne blagoslovljenom vodom. Govoreći o blagoslovu, kazao je kako to nije obična voda već voda koju je Bog blagoslovio. Istaknuo je da je „voda znak života, a sol znak nepokvarljivosti i mudrosti“ te napomeno da je „blagoslov najpotrebniji za naš život“. Pozvao je roditelje da uvijek svoju djecu blagoslove na izlasku iz kuće. Dodao je i kako to ne treba biti neki poseban blagoslov s puno riječi, već je dovoljno da zazovu Božji blagoslov na svoju djeci moleći Gospodina da im djecu prati i čuva na svakom koraku i zdrave vrati kući.

 

Pozvao je sve roditelje i djecu da prije bilo kakvog posla se pomole Bogu, a na kraju zahvale, te naglasio da su važne razine u životu djeteta izvršavanje obaveza, točnije „škola, obitelj i Crkva“. Pozvao je i sve mlade da dolaze nedjeljom na misu jer su to „samo četiri sata u mjesec dana koja dajemo našem Gospodinu, a On nama daje sve“.

 

Pjetro Bašica