Dubrovačka Biskupija

Lumbarda: Franjevački svjetovni red (OFS) „Sv. Padre Pio“ proslavio svog zaštitnika

 

 

Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda „Sv. Padre Pio“ u Lumbardi obilježilo je u subotu, 23. rujna blagdan svojega zaštitnika. Predavanje „Odgovornost za život u Bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda (OFS)“ u župnoj dvorani održao je fra Stipe Nimac, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a. Zatim je slavljena misa koju je također predslavio predsjednik Nimac, a koncelebrirali su don Vlado Markić, mjesni župnik župe sv. Roka u Lumbardi, fra Šimun Romić, duhovni asistent mjesnog bratstva „Sv. Padre Pio“ u Lumbardi i fra Veselko Grubišić, duhovni asistent mjesnoga bratstva OFS-a „Male braće“ u Dubrovniku.

 

Na slavlju blagdana sv. Padre Pia sudjelovali su, uz domaćina, i članovi mjesnih bratstava OFS-a: „Bl. Marija Propetoga Isusa Petković“ - Blato/Vela Luka (Korčula), „Mala braća“ – Dubrovnik, „Gospa od Delorite“ - Kuna (Pelješac), „Sv. Elizabeta Ugarska“ - Orebić (Pelješac) i Dominikansko laičko bratstvo „Fra Dominik Barać“ - Korčula.

 

Župnik Markić na početku je pozdravio sve prisutne i istaknuo da je mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Padre Pio“ živa i aktivna zajednica unutar župne zajednice te da se na njezine članove uvijek može, kao župnik, osloniti i računati na njih u ostvarivanju konkretnih zadaća unutar župne zajednice tijekom i u slijedu liturgijske godine.

 

Potom je ministra lumbardskog vijeća OFS-a Ana Dračevac, kazala kako je zahvalna „Bogu i sv. Franji Asiškomu za današnji dan“, a riječi zahvale temeljila je na misli sv. Franje koji je neprestano zahvaljivao Bogu riječima: „Hvala Ti, Bože, što si mi darovao braću!“ Zahvaljujući Bogu za zajedništvo braće i sestara u prigodi slavlja blagdana sv. Padre Pia, zaštitnika bratstva u Lumbardi, ministra Dračevac je kazala kako se po ovom zajedništvu učvršćuju u uskrsnoj vjeri, nadi i ljubavi. Sve prisutne pozdravio je i duhovni asistent Romić koji je rekao da mjesno bratstvo unutar župne zajednice i društva treba biti vidljivo svjedočanstvo mira i dobra. Duhovni asistent dubrovačkog OFS-a Grubišić je istaknuo kako je Franjevački svjetovni red, odnosno svjetovni franjevci/-ke dio velike franjevačke obitelji koji su u prvim redovima u promicanju teologije laikata unutar Crkve i unutar društva gdje žive i djeluju.

 

Princip bratstva znači odgovornost i briga svakoga za svakoga

 

Predavač Nimac je u svom predavanju naglasak stavio na „teologiju naroda Božjega“ koju protežira današnji papa Franjo, što je obilježilo i cijeli susret, u prigodi slavlja mjesnoga bratstva OFS-a i njegova zaštitnika. Svaki je krštenik, po dostojanstvu jednak pred Bogom, samo su različite službe i karizme. Istaknuo je „teologiju ljudskog dostojanstva“, „teologiju službi“ i „teologiju karizmi“. S tim u svezi, subjekt i čimbenik u evangelizaciji „ad intra“ (prema unutra) i „ad extra“ (prema vani) je i OFS koji u samoj Franjevačkoj obitelji „pokriva“ 65% članstva.

 

Nadalje, predavač je naglasio u kontekstu „teologije naroda Božjega“ i princip (kršćanskog i franjevačkog) „bratstva“ (fra Ivan Šarčević, Sv. Franjo Asiški: Princip „Bratstvo“): „Franjino bratstvo, uvijek po uzoru na Isusovo učeničko bratstvo, više je od zajednice. Jer zajednički život (communitas – cum-munus) strukturiran je prema funkcijama, prema izvršavanju zadataka, odnosi su postavljeni vertikalno i prema ispunjenju povjerenih zadataka. Bratstvo se koncipira na drukčiji način, ne po funkcionalnosti ni po materijalnom učinku nego po načelu odgovornosti i brige svakoga za svakoga, i za onoga koji izvršava funkcije i za onoga tko je 'nefunkcionalan', koji je bolestan i grešan. Ministrova-poglavareva zadaća nije jedino u tome da pazi kako će funkcionirati stvari i hoće li se obaviti poslovi; brat nije svediv na funkciju i 'korisnost', nego da odnosi unutar bratstva i prema ljudima izvan bratstva budu bratski i da se bratstvo ostvaruje u poslanju – temeljnom poslanju propovijedanja evanđelja i nasljedovanja siromašnoga Krista. Fratar (svjetovni franjevac i svjetovna franjevka) nije funkcionar, nego brat i prijatelj, manji brat svima. Međuljudski odnosi baziraju se tako na dostojanstvu svakoga čovjeka pred Bogom kako se Isus bratski i prijateljski odnosio prema ljudima. Odatle Franjino bratstvo postaje obnovljeni evanđeoski model za Crkvu i društvo, bratstvo kao plod i klica novozavjetne učeničke zajednice, Isusova bratstva. (...) Sam Franjo Asiški nije bio otac-utemeljitelj, nego brat-utemeljitelj jedinstvenoga crkvenog bratstva. Nije bio poglavar koji zapovijeda nego autoritet u služenju i uzornosti, odgojitelj bratskih odnosa.“

 

Na kraju proslave sv. Padre Pia, zaštitnika mjesnoga bratstva u Lambardi bio je agape, kojeg su pripremili članovi domaćeg bratstva.

 

O Franjevačkom svjetovnom redu

 

Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) čini pet područnih bratstava sa sjedištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru. Na području Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a djeluje 106 kanonski osnovanih mjesnih bratstava OFS-a. Nacionalno bratstvo čini 3.860 trajno zavjetovanih članova.

 

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ – Split, broji 25 mjesnih bratstava OFS-a s 504 trajno zavjetovana člana.

 

Jedno od 25. mjesnih bratstava OFS-a na području Splitsko-dubrovačkog bratstva je i Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) „Sv. Padre Pio“ u Lumbardi.

 

Vijeće OFS-a „Sv. Padre Pio“ čini: Ana Dračevac, OFS, ministra; Marija Glassner, OFS, zamjenica ministre; Marija Jurjević, OFS, tajnica; Margita Šestanović, OFS, blagajnica; Ljiljana Maričić, OFS, povjerenica za formaciju; fra Šimun Romić, OFM, duhovni asistent.

 

Sv. Padre Pio iz Pietrelcine zaštitnik je Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda u Lumbardi na Korčuli. Program proslave u Lumbardi pripremilo je Vijeće mjesnoga bratstva u dogovoru sa župnikom Markićem.

 

Vijeće Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Padre Pio“, Lumbarda