Dubrovačka Biskupija

Znanstvenik prof. dr. Ivan Đikić posjetio Biskupijsku klasičnu gimnaziju

 

Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića s pravom javnosti i njene u učenike u srijedu, 27. rujna, posjetio je prof. dr. Ivan Đikić, hrvatski suvremeni znanstvenik, u pratnji četvero djece iz Vukovarske gimnazije.

 

Ravnatelj biskupijske klasične gimnazije don Bernardo Pleše pozdravio je prof. dr. Đikića te mu zahvalio na posjeti ali i predstavio školu. U kratkom obraćanju prof. dr. Đikić učenicima je predstavio četvero učenika iz Vukovara te im objasnio kako su oni tu u sklopu projekta „Znanost za mlade u Vukovaru“ koji ima za cilj popularizaciju znanosti kako bi mladi ostali u Vukovaru, također je dodao i kako sudjeluju na Konferenciji o autofagiji koja se održava u Cavtatu. Poručio je i kako je ovo izvrsna prilika za četvero mladih iz Vukovara da se druže sa svojim vršnjacima u Dubrovniku te da podijele međusobno vlastita shvaćanja znanosti.

 

Kazao je kako je zadaća svih, osobito znanstvenika, da rade u korist mladih kako bi im omogućili perspektivu ostanka i razvijanja karijere u Hrvatskoj, te razvijanja boljeg obrazovnog sustava koji bi omogućio mladima bavljenje sa znanosti koja im može pružiti bolju budućnost. Poručio je i kako je znanost jedna od najkreativnijih disciplina koja može biti jako zabavna, odnosno kako to nije posao koji se radi od 7 do 16 sati već kako je to posao koji se radi iz ljubavi.

 

Također je pozvao mlade na javnu tribinu koja će se održati u Dubrovniku 12. listopada a na kojoj će prof. dr. Đikić govoriti o znanosti, odnosno o zadovoljstvu, uspjehu i radu u znanosti.

 

Nikša Sentić

Foto: Nikša Sentić / Marlena Čukteraš