Dubrovačka Biskupija

Svečano proslavljen zaštitnik župe na Lapadu: Budimo kao sv. Mihajlo na strani dobra

 

Svečano, kao i godinama do sada, proslavljen je blagdan zaštitnika župe na Lapadu sv. Mihajla u petak, 29. rujna. Brojni vjernici okupili su se kako bi dostojanstveno proslavili dan župe i kako bi sudjelovali na svečanom koncelebriranom misnom slavlju koje je predvodio fra Nikola Šantek, definitor i tajnik Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Uz brojne svećenike Dubrovačke biskupije koncelebrirali su i generalni vikar don Hrvoje Katušić, dekan Dubrovačkog dekanata I don Ante Burić i župnik župe sv. Mihajla don Robert Ćibarić.

 

U prigodnoj propovijedi definitor Šantek podsjetio je vjernike tko je zapravo sv. Mihael, kako je riječ o duhovnom stvorenju koje ima svoj razum i svoju volju, ali koji je Božji sluga i Božji vjesnik te moćni izvršitelj Božje volje. Kazao je i kako su uz Mihaela najpoznatija još dvojica arhanđela Gabriel i Rafael, ali da je upravo Mihael predvodnik dobrih anđela koji je u ratu protiv pobunjenih anđela svladao sotonu. Sotonu koji je nakon toga bačen na zemlju. Dodao je i kako smo svi mi uvučeni u taj rat padom naših prvih roditelja kada ih je sotona naveo na grijeh. No istaknuo je i kako smo time možda izgubili Božje prijateljstvo ali nismo njegovu naklonost što nam je pokazao poslavši svoga sina da otkupi naše grijehe. Te kako se upravo Kristovim otkupljenjem dogodila konačna pobjeda nad sotonom.

 

Upozorio je vjernike kako je đavao još uvijek na svijetu te kako ponekad popustimo pod njegovim utjecajem. Poručio je kako možemo biti bolji od toga ako nasljedujemo Krista, ako idemo njegovim stopama, naravno uz pomoć anđela i arhanđela. Preporučio je okupljenima upravo sv. Mihaela jer je on taj koji svojim imenom upućuje na Boga. „I od nas na neki način traži, odnosno potiče nas na Boga, na ono što je Božje. Evo prihvatimo taj njegov poziv odnosno to njegovo pokazivanje na Boga. Neka nam Bog bude na prvom mjestu“, kazao je propovjednik. Rekao im je i da se mole sv. Mihajlu za pomoć kako bi cijeloga života mogli biti na strani dobra, ali i da se ne boje zla jer Bog uvijek pobjeđuje.

 

Na kraju misnog slavlja župnik Ćibarić zahvalio je definitoru Šanteku što je predvodio ovo misno slavlje kao i duhovnu obnovu koje je trajala od utorka, 25. rujna, do četvrtka, 28 rujna. Također je riječi zahvale uputio i svećenicima koji su sudjelovali ali i svim vjernicima koji su pomogli da proslava zaštitnika župe prođe u najboljem mogućem redu, te župnom zboru predvođenom s. Veselki Grebenar koji je pjesmom uveličao ovo misno slavlje ali i cijelu proslavu. Župnik je isto tako vjernike podsjetio na brojna događanja koja će biti kroz listopad u župi a koja možete pronaći ovdje.

 

Nakon mise uslijedio je prigodni domjenak i druženje ispred župne crkve.

 

Nikša Sentić