Dubrovačka Biskupija

"Iskra Božjeg Milosrđa" ponovo zapaljena na Stradunu

 

Međunarodna molitvena inicijativa „Iskra Božjeg Milosrđa“ koja se sastoji od molitve krunice Božjeg Milosrđa u raznim gradovima svijeta održana je po drugi put i u Dubrovniku u četvrtak, 28. rujna ispred crkve sv. Vlaha na Stradunu u organizaciji Karmela Božjeg Milosrđa u zajedništvu sa suradnicima laicima.

 

Uz brojne molitvene nakane poput: oslobođenja od duha bogopsovke, novo proljeće Evanđelja, zaštita i promicanje života, prosvjetljenje neprijatelja, jedinstvo naroda, pravednost i poštenje, obnova rada i zaustavljanje iseljavanja, obnova mladeži, preporod obitelji i duhovnih zvanja, organizatori su na poseban način istaknuli jednu, a to je molitva za sve posjetitelje Dubrovnika i njihove domaćine – da njihove međusobne susrete i odnose prodahnjuje Božje Milosrđe, kako bi se širilo ozračje ljubavi prema Bogu i prema čovjeku.

 

„Božja providnost omogućila je da se ova posebna nakana za posjetitelje održi na dan kada je u Dubrovniku usidreno šest velikih putničkih brodova pa je tako i Stradun bio posebno posjećen za vrijeme održavanja molitvene inicijative“, istaknuli su organizatori. Brojni posjetitelji sudjelovali su na Krunici Božjeg Milosrđa i ustrajno su molili sve do kraja programa, ne odustavši ni u trenutku kada zbog kiše održavanje programa premješteno unutar crkve sv. Vlaha.

 

Inicijativa je započela u 15 sati, u vrijeme koje se smatra trenutkom Isusove smrti na križu. „U tom trenutku svi prisutni bili su pozvani otvoriti se pogledu Božje ljubavi i zagledati se u Isusa s pouzdanjem jer je Njegov pogled upućen svakom od nas. On je na križu pobijedio besmisao, strah i smrt“, opisali su organizatori, te su ohrabrili sve sudionike ove molitvene inicijative da ne odustanu od traženja punine sreće i smisla života jer ona doista postoji. „Ona ima svoje ime. Ta punina je Osoba i zove se Isus Krist!“

 

Između desetica krunice odvijao se i prigodan glazbeni program koji je doprinio da se „iskra Božjeg milosrđa rasplamsa cijelim Stradunom“. Prisutni su se sjedinili duhom u molitvi i pjesmi, želeći i na taj način svima posvjedočiti Božju ljubav kroz zajedništvo. Posjetitelji Grada osjetili su posebnu dobrodošlicu i s oduševljenjem su zahvaljivali na ovoj inicijativi koja je na poseban način obilježila njihovo putovanje, podijelili su organizatori svoje iskustvo.

 

Bogata turistička ponuda Dubrovnika na trenutak je ostala u sjeni duhovnog sadržaja koji je obilježio taj dan i posjetiteljima omogućio jedno drugačije putovanje koje ne ostaje na površini već zadire u dubinu duše, smatraju organizatori i dodaju da „nije dovoljno samo plivati na površini mora i uživati u suncu, na plaži i izvanjskim ljepotama grada, da bi doživjeli puninu radosti i zaista upoznali sebe na ovom životnom putovanju potrebno je zaroniti u podmorje, kroz otajstvo dubine duhovnog života i Božje ljubavi.“

 

Ovogodišnja molitvena inicijativa zaključena je uz blagoslov i poziv sudionicima da ovu zapaljenu iskru Milosrđa nastave nositi sa sobom gdje god se budu nalazili.

 

Foto: Iva Butina