Dubrovačka Biskupija

Blato: Sveti Mihovil proslavljen ispred crkvice u obnovi

 

 

Na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela u župi Svih Svetih u Blatu u petak 29. rujna slavljena je misa ispred crkvice sv. Mihovila koja je trenutno u postupku obnavljanja. Proslavi su nazočili vjernici iz župe Svih Svetih, a misno slavlje je predvodio don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih Svetih Blato.


Prije i nakon mise bila je procesija od prilazne ceste do brda na kojem se nalazi crkvica sv. Mihovila u kojoj su uz župnika sudjelovali bratimi Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, ministranti, redovnice, postulantice te blatski policajci koji su u procesiji nosili sliku sv Mihovila.


U svojoj propovijedi dekan Kovačević je kazao kako iz tajne Božje svetosti proizlazi štovanje triju arkanđela koji se slave taj dan kao i svetih anđela čuvara, koje slavimo 2. listopada. „Anđeli kao duhovna bića, unatoč njihovoj službi u povijesti spasenja, već po svojoj biti izmiču svakom povijesnom razmatranju. Zato i ne možemo opisivati njihov život kao što činimo sa životom svetaca. Unatoč tome, na temelju Božje objave možemo ipak o njima nešto reći, isto tako možemo opisivati njihovo štovanje. Činimo to rado, što s cijelom Crkvom danas slavimo njihov blagdan, a i što mnogi vjernici nose njihova imena slaveći danas svoj imendan“, kazao je propovjednik. Potom je više govorio o svakom pojedinom arkanđelu na temelju objave, o njihovom prikazu u ikonografiji i o štovanju. Ispričao je vjernicima i kako je nastala molitva arkanđelu Mihaelu koja se molila i u liturgiji, ali se nakon nedavne liturgijske obnove više ne moli.


Kako sv. Mihovila policija slavi kao svog zaštitnika župnik Kovačević jer rekao nešto i o tome: „Neka zanimanja iziskuju od nas da imamo veliku simpatiju i empatiju prema ljudima oko sebe. Jedno takvo zanimanje je i policijsko zvanje. Uz svoju pravu obitelj on ima proširenu obitelj u svojim kolegama. Također, njegov posao od njega traži da vidi svoju majku u svakoj starici, svoju braću i sestre, sinove i kćeri u svim djevojkama i mladićima. On je pozvan služiti im i očuvati njihovo opće dobro. Nije li najbolji način da to postigne upravo slušajući Isusove riječi: 'Evo majke moje i braće moje', to su ljudi za koje brinem, čija dobrobit je u mojim rukama. I sve to činim iz ljubavi, jer u tim ljudima vidim svoju obitelj –majku, braću, sestre, sinove, kćeri. Veliki poticaj u njihovom nesebičnom i hvalevrijednom poslu je primjer arkanđela Mihaela kojeg časte kao svog nebeskog zaštitnika“.


Po završetku zajedničko fotografiranje ispred kapelice.

 

Župa Svih Svetih Blato