Dubrovačka Biskupija

Počinje župni vjeronauk za krizmanike

 

Po našim župama ovih tjedana započinje ili je već započeo vjeronauk za krizmanike i za prvopričesnike, a evo kako je vjeronauk za krizmanike organiziran u župi Svih svetih u Blatu.

 

U nedjelju, 1. listopada poslije večernje mise u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu održan je uvodni susret za krizmanike prvog i drugog razreda srednje škole. Sastanku su, uz pripravnike za ovaj sakrament, nazočili i vjeroučitelji koji će tijekom godine kao mentori biti voditelji krizmanicima po skupina koje oni sami odaberu.Na samom početku župnik don Željko Kovačević je pozdravio sve prisutne te se u prvom dijelu sastanka posvetio predkrizmanicima koje je najprije prozvao abecednim redom sukladno dobivenim prijavnicama koje su predkrizmanici donosili tijekom rujna. Najavio je kako će vjeronauk za predkriizmanike biti petkom u 19 sati sve dok večernja misa bude u 18 sati, te da će pomicanjem termina misa biti pomicani i termini za župni vjeronauka.


U drugom dijelu sastanka župnik se obratio ovogodišnjim krizmanicima te im objasnio što se od njih očekuje kako bi mogli biti dobro pripravljeni za primanje sakramenta Potvrde koji znači i njihovu kršćansku zrelost. Kako se župni vjeronauk za njih ne odvija na klasičan način frontalnog poučavanja nego po skupinama u kojima dolazi do izražaja njihova osobnost i talenti, župnik je upoznao krizmanike sa skupinama u koje se mogu uključiti kao aktivni sudionici župne zajednice. Među ponuđenim grupama su: biblijska grupa (voditelj vjeroučitelj Ivo Govorko), medijska grupa (voditelj vjeroučitelj Danijel Holeš), kreativno-karitativna grupa (voditeljica vjeroučiteljica Tončica Govorko), ministranti (voditelji: župnik don Željko Kovačević & vjeroučitelj Ante Novaković), pjevači (Zbor Mladih "Stope", voditeljica s. Julijana Beretić), HGU Sv. Vincenca te dvije bratovštine Svih svetih i sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova.

 

Župa Svih svetih /Ivan Sokol