Dubrovačka Biskupija

P. Nikić na psihološko-duhovnom seminaru: "Gledajući svoja djela mi možemo shvatiti kakvi smo"

 

Dvodnevni psihološko-duhovni seminar „Tko ostaje u ljubavi – u Bogu ostaje i Bog u njemu“ (1 Iv 4,17) započeo je u subotu, 7. u kongresnoj dvorani bivšeg samostana sv. Klare u Dubrovniku zazivom Duha Svetoga i molitvom. Voditelj seminara je p. Mijo Nikić sa suradnicima, a organizator je Zaklada biskup Josip Lang.

 

U prvom predavanju naslovljenom „Upoznaj, prihvati, zavoli i promijeni sebe“ predavač je, uz pomoć shematskog prikaza, objasnio svu složenost ljudskog bića. Ako znamo odgovor na pitanje zašto smo na svijetu i kako trebamo živjeti, riješili smo zagonetku života, a mnogi ta pitanja niti ne postavljaju nego puštaju da ih nosi rijeka života, kazao jer. U jezgri čovjekovog bića je duh koji je tako duboko da ga ne možemo dohvatiti ni razumom ni emocijama i taj duh komunicira s Bogom. Na nama je da to povjerujemo i što češće to sebi posvješćujemo. „Ja sam besmrtni duh od Boga stvoren da s njim živim“, istaknuo je p. Nikić te dodao kako nismo samo duh nego smo složeno biće.

 

Govorio je o izuzetno važnim prvim godinama života osobe koja još nije razvila razum te se formira obrambeno prema diktatu osjećaja. To sve ostaje u afektivnoj memoriji, to ne iščezava iz osobe nego ona to uvijek nosi sa sobom. Ako osoba kao dijete nije imala dovoljno pažnje i ljubavi to ostavlja tragove, bilo kroz jedan pesimističan odnos prema svijetu u kojem se ne osjeća dobrodošla bilo kroz reakcije u stresnim situacijama ili kroz psihosomatske bolesti itd. Ako je prošlost osobe bila lijepa ona ima predispozicije da postane jedna optimistična ličnost. „Te prve godine života nismo mogli birati, bilo je kako je bilo, to kasnije treba osvijestiti i izliječiti.“

 

Predavač je dalje govorio o ljudskom tijelu koje ima u sebi i nešto nagonsko ali je i hram Duha Svetoga, pa su tu uvijek borbe da tijelo ne prevlada nad duhom koji se ravna prema univerzalnim vrijednostima, prema Bogu. Emocije čovjeka pokreću na djelovanje, ali kako je čovjek ranjen istočnim grijehom i na tom području dolazi do problema. Istaknuo je tri načina iskazivanja emocija: impulzivni, koji nije u naravi zrele osobe jer povrjeđuje ljubav; potiskivanje, koje nije dobro jer se kasnije 'osvećuje' čovjeku te izražavanje emocija s kontrolom, što je ideal koji podrazumijeva da osoba nikoga ne uvrijedi ali i da se izbori za svoje pravo. U takvom zrelom izražavanju emocija čovjeku pomaže razum. Čovjek je slobodno biće i živi po svojim odlukama, nije determiniran, kazao je p. Nikić te zaključio kako po djelima možemo spoznati kakvi smo. Preporučio je kratki večernji ispit savjesti od par minuta koji pomaže ljudima rasti a ima svoju vrijednost i u psihološkom i u vjerskom smislu. „Gledajući svoja djela mi možemo shvatiti kakvi smo!“

 

Seminar je nastavljen meditativnim razmišljanjima, a sudionici će tijekom dva dana imati prigodu čuti više razmišljanja, meditacija, imat će i prigodu za molitvu i euharistiju.

 

Seminar završava u nedjelju, 8. listopada u 14 sati.

 

Angelina Tadić