Dubrovačka Biskupija

Duhovna obnova povodom 20 godina župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici

 

 

U povodu 20. obljetnice osnutka župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici u župi je od petka, 6. do nedjelje, 8. listopada održana duhovna obnova na temu „Obnovimo obitelj i župnu zajednicu u svjetlu Evanđelja“ koju je vodio fra Josip Ikić, misonar Božjeg milosrđa, koji djeluje kao odgajatelj i profesor u franjevačkoj Gimnaziji u Visokom.

 

Fra Josip je bio na raspolaganju za ispovijed i duhovni razgovor, dok je na samom početku bio zaziv Duha Svetoga. U petak i subotu bila su predavanja, te klanjanje pred Presvetim nakon mise, dok je u nedjelju bila misa zahvale i Te Deum laudamus nakon čega su slijedile agape. Listopadska pobožnog Gospi molila se u sklopu duhovne obnove jer „bez Marije ne možemo doći k Isusu“.

 

Grijeh treba priznati i pokajati se

 

Na prvom predavanju fra Josip govorio je o grijehu koji nas odvaja od Boga, našeg Stvoritelja. Istaknuo je kako je „grijeh taj kojeg sudimo, a ne čovjek. Grijeh je neprijatelj, ne čovjek“ kojeg je Bog stvorio u svojoj ljubavi. Predavač je govorio o nastanku grijeha, palim anđelima, krhkosti čovjeka još od Adam i Eve i kušnji iz Edenskog vrta te uvijek isticao kako Bog u svojoj ljubavi i milosrđu daje svoga Sina čovječanstvu na spasenje. Naglasio je kako „grijeh treba priznati i pokajati se“ te kako se „grijeha ne treba bojati“ jer „nas Isus voli i želi osloboditi“, a to se događa tijekom sakramenta pomirenja gdje nas „On pere“.

 

U propovijedi prvog dana fra Josip je govorio da čovjek kroz faze rasta prolazi kroz „čišćenje, prosvjetljenje odnosno spoznaju i sjedinjenje s Bogom“. Skrenuo je pozornost na različite religije, posebno istočnjačke koje nude prosvjetljenje, ali bez priznavanja postojanja grijeha, grešnosti. Napomeno je kako „Bog zna da smo grešni i slabi, ali Bog nam je dao slobodu iz ljubavi prema nama da bismo Njega odabrali u svojoj slobodi i ljubavi“, a priznavanjem grešnosti i pokajanjem „postajemo djeca Božja“, bez te slobode i slabosti bili bi smo stvorenja. Propovjednik je kazao i da je „Crkva, mi svi, kao jedan organizam. Međusobno povezani. Svatko odgovara za svoj grijeh, neće dijete biti kažnjeno zbog grijeha roditelja ali ostaju posljedice“. Istaknuo je da čovjek može biti religiozan ali bez prave vjere te kazao kako Gospodin i danas šalje „poziv na obraćanje svima; unutar obitelji, da se povjeruje u Evanđelje“ te pita prisutne, „ima li plodova? Moli li se zajedno unutar obitelji? Jesu li roditelji dobar primjer djeci? Šalje li otac dijete na misu, a sam ne ide?“ Napomenuo je, ukoliko se moli i vjeruje a nema promjene da se nešto mora mijenjati, da je „nužno učiniti iskorak“ jer „Bog nas voli i u svom neizmjernom milosrđu On će nam i uzvratiti“. U propovijedi je napomenuo kako je opasno kada grijeh uđe u društvene strukture i unutar njih djeluje protivno Božjim zakonima, ali i da je Gospa u Fatimi upozorila na to te pozvala svih na molitvu krunice.

 

Opasnosti kraljevstva svijeta

 

„Užitak, novac i moć tri su opasnosti u kraljevstvu svijeta“, o tome je također govorio voditelj duhovne obnove fra Josip. Naglasio je da je „Isus došao da bi uspostavio Kraljevstvo Nebesko na zemlji“ te da ljude Zlo preko iskonkoh grijeha, tri napasti kraljevstva svijeta i „duha sebičnosti koji vlada u svijetu“ pokušava udaljiti od Boga. Govoreći o užitku i požudi istaknuo je da „je Bog stvorio užitak“ ali on ne smije postati sam sebi cilj i svrha. U čovjeku je netaživa žeđ, čežnja za Bogom, a Zlo to zna i iskorištva govoreći da „ćemo biti kao bog ako samo budemo živjeli kako mi hoćemo. No, Bog nam je dao zapovijedi i ograničenja te preko zapovijedi i naše savjesti nas uči što je dobro, a što zlo“. Vlast i moć u području zemaljskih vrijednosti bez Božjeg vodstva čovjeku daju lažni osjećaj ostvarenosti, „Bog jest dao uspješnost i umješnost u nekom poslu, radu ali ni to nikada ne smije postati samo sebi svrha“, istaknuo je predavač. Naglasio je da je najopasnija poluistina koja služi taktici „zavadi pa vladaj“ i da „grijeh započinje sumnjom u Božju dobrotu“.

 

Fra Josip je u propovijedi na spomendan Kraljice svete krunice govorio kako „na početku našeg spasenja stoji Marija“ koja je objavom „bila zbunjena ali je imala povjerenje u Božju riječ“ i otvorila se Duhu Svetom. Predavač je također rekao da ime Isus, povlačeći značenja iz hebrejskog jezika, znači Jahve spašava, a Marija je ta koja nam Ga je donijela te upozorava na podjele stava prema Majci. „Bez Marije ne možemo k Isusu“ i molitve upućene Njoj nikako ne umanjuju štovanje Isusa već pomažu u spasenju čovječanstva. Isus koji se dao voditi „prstom Božjim“ svojoj „Majci ne odbija ništa“ danas kao ni na svadbi u Kani Galilejskoj. Fra Josip je napravio usporedbu govoreći da je „čovječanstvo danas u nekoj vrsti puberteta, gdje smo znanstveno napredovali, a moralno nazadovali i sada je pobuna protiv autoriteta, protiv Boga, gdje se ponašamo i govorimo da Ga ne trebamo“ ali je Marija naša duhovna majka tu kao posrednica, zagovornica između djece i Oca. „Marija nas stalno opominje“, kazao je misionar Ikić, kroz svoja ukazanja i poruke ističući poruke iz Fatime. Propovjednik je pozvao na molitvu krunice u obiteljima te posvetu samih sebe i obitelji Bezgrešnom Srcu Marijinu koje će trijumfirati. Poučio je kako to pouzdanje „nije magijsko djelovanje“ već da je vjera najvažnija.

 

Kraljevstvo Božje je među vama

 

„Obraćenje je bolno,“ kazao je fra Josip, „kao kada slomljena kost krivo zaraste pa ju liječnik mora lomiti da bi ispravno zarasla“. Na posljednjem, trećem predavanju predavač je još jednom kazao da „Isus poziva na obraćenje, moramo se promijeniti“ te spominjući zapovjedi pričao o promjenama u svakodnevnom životu. Istaknuo je da je „naš Bog ljubomoran Bog“ te da nemamo drugih bogova uz Njega i da si ne radimo lika ni naličja. Opomenuo je i da čitanjem horoskopa iz razbibrige, malim psovkama, zanemarivanjem Dana Gospodnjeg, nepoštivanjem roditelja, stavom odobravanja abortusa „kršimo Božji zakon, a onda očekujemo blagoslov. Bog tako ne djeluje.“ Fra Josip je napomenuo da poradi straha od osude društva i „reklama“ duha svijeta otvaramo vrata grijehu i zlu da nas zarobi. Predavač je kazao da se u svijetu rade klasifikacije pogreške, grijeha dok „pravi kršćanin slijedi Krista, Put, i tako mijenja sebe, a mijenjajući sebe mijenja svijet. Uči opraštati i ljubiti jer smo pozvani na Kraljevstvo Nebesko“ i da tek tada život dobije smisao. „Sakramentom krštenja Krist je oprao svih nas, a sakrament pomirenja je ´pranje nogu´u našoj svakodnevici jer smo slabi i često padnemo pod tri svjetovna blaga“, kazao je i pozivao na „svjedočenje Istine“ u životu „jer će nas ona osloboditi i On će nam dati snagu da ustrajemo na tom putu jer je Kraljevstvo nebesko među nama kada smo sabrani u ime Isusovo“.

 

„Vaša je duša kao vinograd koja treba uloditi plodovima i treba ju zaštititi, a poslušnost Božjoj Riječi je ograda. Stavite Boga na prvo mjesto, ne mišljenje drugih ljudi“, poručio je predvoditelj obnove u nedjeljnoj propovijedi. Napomenuo je da „Bog dušu stalno napaja svojim milostima i Duhom Svetim preko Riječi i tako duša prima blagoslov“ te upozorio da se „grijeh prikazuje kao nešto dobro ili ništa strašno, nešto uobičajeno posebno kod okultnog, gatanja, horoskopa, loših knjiga i filmova, joge, a ubrzo nakon toga dolazi do nemira, nezadovoljstva i depresivnosti“. Okupljenje župljane je pozvao da se uvijek vraćaju „svojoj prvoj ljubavi Isusu“ i molitvi pa će tada i „križevi biti na izgradnju“ i ispunit će se duša ljubavlju te će plodovi Duha Svetoga biti vidljivi u svakodnevnom životu.

 

Na kraju je predvoditelj duhovne obnove čestitao župljanima 20 godina postojanja, govoreći kako je župa sada „punoljetna“ i da se župna zajednica prepoznaje po svojim plodovima, a neki od tih plodova su i u području duhovnih zvanja te pozvao na molitvu da „Gospodar vinograda pozove radnike na svoju njivu i da se oni odazovu“.

 

Župnik don Ivo Zečević zahvalio je voditelju duhovne obnove kao i svim vjernicima koji su sudjelovali i na razne načine pomagali.

 

Marija Vlašić