Ispiši ovu stranicu

Dan hodočasničke Gospe kod isusovaca

 

Dan hodočasničke Gospe započeo je u subotu, 14. listopada u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, a na njemu su se okupili članovi Schönstattskog pokreta s područja cijele Dubrovačke biskupije, ali i susjednih biskupija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

Na početku susreta sve okupljene je pozdravila voditeljica dubrovačke schönstattske obitelji Tereza Buholov. Članovi pokreta potom su izmolili posvetnu molitvu Majci Mariji – Kraljici Triput Divnoj - Kraljici dubrovačkih obitelji te zajedno otpjevali pjesmu. Na susretu sudjeluje i p. Christoph Horn, ravnatelj svetišta u Maloj Subotici koji je zahvalio svima koji su organizirali Dan hodočasničke Gospe u Dubrovniku kao i svim sudionicima na dolasku. Kazao im je kako se slijedeće godine obilježava 50 godina od smrti njihovog utemeljitelja o. Josepha Kentenicha, te je period od 15. rujna ove godine do 15. rujna slijedeće godine proglašen Godinom o. Kentenicha. Posljednjeg dana te godine u Ivanovcu u Slavoniji bit će posvećeno drugo schönstattsko svetište u Hrvatskoj. Pozvao je okupljene da hodočaste taj dan u Ivanovac i budu dio tog velikog slavlja. Napomenuo je kako se te godine slavi i 20 godina akcije hodočasničke Gospe te će biti objavljena knjiga svjedočanstava o tome kako je ona pomogla onima koji su joj se molili i štovali je.

 

P. Horn je objasnio i smisao Godine o. Kentenicha rekavši kako se u toj godini želi što bolje upoznati utemeljitelja čitajući njegovu biografiju, njegove poruke, upoznajući njegovu duhovnost i pedagogiju. Dodao je i kako će na više mjesta tijekom te godine biti duhovne vježbe na koje se članovi pokreta mogu prijaviti i sudjelovati. Želja je i drugima predstaviti o. Kentenicha, a oni koji žele mogu ga na poseban način izabrati i za svog osobnog duhovnog oca. Geslo ove godine je „Jedno srce u Ocu“.

 

Govoreći i o drugim obljetnicama koje se u pokretu slave istaknuo je kako je 23. travnja 2017. bila i 10 obljetnica lokalnog dubrovačkog svetišta koje, iako nema sva obilježja schönstatskog svetišta, služi članovima pokreta i nalazi u crkvi sv. Đurđa u Pilama. Podsjetio je i kako je prije pet godina dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na istom ovakvom hodočasničkom danu okrunio sliku hodočasničke Gospe u Dubrovniku proglasivši Mariju Triput Divnu - Kraljicom dubrovačkih obitelji, pa je i kao takvu štuju članovi pokreta na dubrovačkom području.

 

Okupljeni članovi  Schönstattskog pokreta potom su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio p. Horn. Svi koji su se željeli ispovjediti imali su prigodu za to, kao i za druge svoje duhovne potrebe.

 

U poslijepodnevnom dijelu programa slijedi razmatranje, svjedočanstva, sklapanje saveza ljubavi novih članova, klanjanje pred Presvetim, molitva krunice te blagoslov slika hodočasničke Gospe.

 

Angelina Tadić

 

Galerija slika