Dubrovačka Biskupija

Vjeroučitelji Dubrovačke biskupije o likovnom izričaju u nastavi Vjeronauka

 

 

Prvo stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije na temu „Likovni izričaj u nastavi Vjeronauka – naša iskustva“ održano je u bivšem Samostanu sv. Klare u Dubrovniku u subotu, 14. listopada.

 

Vjeroučitelji su u radu u skupinama predstavili načine na koje oni s učenicima obrađuju likovne sadržaje u udžbenicima iz Vjeronauka, te su međusobno dijelili različita iskustva i različite metode. Nakon rada u skupinama svaka grupa je i ostale upoznala s rezultatima rada u svojoj skupini.

 

Predavanje i radionicu održali su supružnici Jozo Serdarević, prof. likovne umjetnosti i vjeroučiteljica Marina Serdarević u kojima su kao stručnjaci svatko u svom području sistematizirali do tada izrečeno i osvrnuli se na rad u skupinama. Profesorica Marina Serdarević također je istaknula važnost simbola u umjetnosti, budući da simboli upućuju na nešto i predstavljaju nešto. Kao primjer navela je simbole evanđelista koji vode do samih evanđelja. Na primjeru različitih fotografija pokazala je kako ih je moguće koristiti u nastavi. Profesor Jozo Serdarević je proveo vjeroučitelje kroz povijest umjetnosti, tj. kroz pretpovijest, velike civilizacije, Grčku, Bizant, rani srednji vijek, romaniku, renesansu, manirizam, barok, romantizam i realizam, naglašavajući da svako od tih razdoblja ima svoje specifičnosti. Kao primjer naveo je prikazivanje u umjetnosti raspetog Krista, pa je tako romanički Krist raspeti Kralj koji se smije, a u kasnijim razdobljima on postaje pravi čovjek koji na križu pati. Upoznao je vjeroučitelje sa slikarskim, crtačkim i grafičkim tehnikama. Nakon toga je na primjerima nekih velikih umjetničkih dijela ukazao na mogućnost njihove primjene u nastavi.

 

Vjeroučiteljima je predstavljen godišnji program rada Katehetskog ureda, a obratio im se i novi pročelnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je iznio svoju viziju Vjeronauka u školi, kazavši da je uloga Vjeronauka iznimno važna, te da je to jedan od najvažnijih trenutaka koje Crkva ima za susret s gotovo svakim čovjekom. Kazao je i da se Vjeronauk ne svodi jednostavno na učenje i prenošenje znanja, te da je najvažnije da se u tom radu u razredu osjeti Evanđelje, da se vidi da živimo ono u što kao vjeroučitelji vjerujemo. Kao važne zadaće koje se u razredu moraju ostvariti su dijalog, prihvaćanje i tolerancija, te je važno da se učenici nauče pozitivno se odnositi jedni prema drugima. Pročelnik Katušić je potaknuo vjeroučitelje i na angažman u Crkvi i društvu, te im naglasio da ih uistinu iskreno cijeni, podsjetivši ih još jednom da rade jedan jako važan posao.

 

Molitvu je predvodila s. Marinela Žuro zajedno sa svojim učenicima iz OŠ Marina Držića.

 

Šime Zupčić