Dubrovačka Biskupija

Euharistijski početak akademske godine: Budimo svugdje radosni kršćani!

 

 

Misa za početak nove akademske godine slavljena je u nedjelju, 15. listopada u crkvi sv. Mihajla u Lapadu, a bila je ujedno i zahvalna misa međunarodnog volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“ koji se proteklih dana održavao i u Dubrovniku i u kojem je sudjelovalo 140 volontera u 10 akcija. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Tumačeći nedjeljni evanđeoski ulomak biskup je kazao kako se on odnosi na ono što se dogodilo izraelskom narodu koji je prvi bio pozvan sudjelovati u otajstvu spasenja po Isusu Kristu, te da se dalje radi o novom narodu, o Crkvi kojoj mi pripadamo i koja je prikupljena i dovedena iz svih naroda.

 

Kao da ne znamo živjeti radost susreta s Kristom

 

Svaka euharistija je, biblijski rečeno, „svadba“ na koju su ove večeri, uz one koji se redovito na njoj okupljaju, došli i oni koji se redovito ne okupljaju na ovom župnom slavlju. No, mnogi nisu došli, kazao je biskup i dodao kako se obično smatra da ne treba govoriti o onima koji nisu nazočni ali evanđelje upućuje da bismo trebali misliti o njima i pitati se zašto ih nema. Na temelju čitanja biskup je ponudio dva odgovora na to pitanje: jedni su imali važnijih stvari odnosno smatraju da ono što oni rade je važnije od ovog jednog slavlja zajedništva s Gospodinom i braćom i sestrama u euharistijskom slavlju, dok drugi smatraju da im je ovo nepotrebno, da je ono što Gospodin nudi nešto što im želi oduzeti slobodu, radost. Današnja liturgija im kaže da nisu u pravu, nastavio je biskup, da je susret s njim gozba, nešto radosno, poziva ih klicati s Gospodinom. Primijetio je da oni koji ne dolaze možda imaju dojam da im dolasci na misu žele oduzeti radost jer mi ne znamo živjeti radost susreta s Gospodinom, ne znamo tu radost prenijeti u svoj tjedan i međusobne odnose. Zato možda oni ne prepoznaju tu radost i zato možda zaziru od tog susreta s Gospodinom u euharistijskom slavlju.

 

Vraćajući se na one koji su se odazvali, a to su među ostalim i studenti sa svih strana, biskup je postavio pitanje nedostatka svadbenog ruha, koje spominje evanđeoski ulomak. Protumačio je da je to možda grijeh, ali još više je to nedostatak toga našega biti radosni kršćani. Tu svoju radost biti ovdje s Gospodinom, biti humani prema drugima, ne prenosimo iz ovog nedjeljnog euharistijskog slavlja u svoj svakodnevni život jer nismo „zaodjenuti Gospodinom“, jer ne dijelimo „njegov stil života, njegov način razmišljanja, njegov sustav vrijednosti“.

 

Ovo naše okupljanje na početku akademske godine ima smisla ako smo spremni sebe „zaodjenuti Gospodinom“, ako smo spremni to prenijeti u svoj način razmišljanja, stil izražavanja, unijeti u djelatnu ljubav koju smo kao kršćani pozvani živjeti u različitim životnim okolnostima nakon euharistijskih slavlja, nakon volontiranja u projektu „72 sata bez kompromisa“.

 

"Bez Duha Svetoga..."

 

Govoreći o Duhu Svetom na početku akademske godine, biskup Uzinić je istaknuo kako Duh Sveti umnaža čovjekovu sposobnost shvaćanja, poboljšava sposobnost htijenja i osposobljuje ga za djelatnu ljubav. Citirao je misao carigradskog patrijarha Atenagore I.: „Bez Duha Svetoga Bog je daleko, Krist ostaje u prošlosti, evanđelje je mrtvo slovo, Crkva obična organizacija, autoritet snaga, poslanje propaganda, kult samo sjećanje, kršćansko djelovanje moral robova. S Duhom Svetim se sve mijenja.“ S Duhom Svetim Bog postaje blizu, nastavio je biskup parafrazirati, s Duhovom Svetim Krist nije prošlost on postaje dio sadašnjosti, on postaje tvoj suputnik, evanđelje postaje živa riječ koja dotiče srca i moždine, autoritet više nije snaga i sila nego služenje, misija koju imamo kao kršćani nije propaganda nego životno poslanje i svjedočenje, a ovo što slavimo nije samo sjećanje na prošlost nego posadašnjene, jer Isus Krist stvarno ponovno umire na našem oltaru i živ nam se daje u euharistijskom kruhu. I onda naše djelovanje nakon toga nije ropski moral nego nužnost bez koje se ne može kvalitetno biti to što jesmo i pravilno odgovoriti svom pozivu, zaodjenuti se Isusom Kristom, živjeti i širiti ljubav oko sebe.

 

Na kraju je sve potaknuo da mole da budu Isusovi učenici u svim satima i trenucima svoga života kako bi mogli na nov način shvaćati, željeti i živjeti djelatnu ljubav u svojim okolnostima života.

 

Riječi pozdrava rektoru, profesorima i studentima sveučilišta na početku mise uputio je novi studentski kapelan mr. don Marinko Šljivić, inače kapelan u lapadskoj župi, koji je istaknuo kako razvijanjem intelektualne i duhovne dimenzije u čovjeku jača humanost sposobna graditi bolji svijet. Najavio je i kako će ubuduće večernja misa u lapadskoj crkvi biti i misa za studente. Liturgijsko pjevanje je predvodio zbor mladih.

 

Angelina Tadić