Dubrovačka Biskupija

Gospa od Danača: Prijateljevati s Gospodinom i osluškivati njegove poticaje

 

Gospa od Danača svečano je proslavljena u nedjelju, 15. listopada u crkvi sv. Marije na Dančama, izvijestili su na mrežnoj stranici Sestara franjevki od Bezgrješnog začeća iz Dubrovnika. Svečano misno slavlje predvodio je fra Goran Ćorluka, župni vikar u Slanom, u koncelebraciji i uz prisutnost više svećenika.

 

Pozdravljajući  sve prisutne predvoditelj slavlja je kazao da mu je čast, ne samo propovijedati, nego i boraviti na ovom svetom mjestu, koje je obilježeno patnjom i predanjem mnogih okuženih i onih koji su im služili.  

 

Osvrćući se na nedjeljno evanđelje propovjednik je naglasio da Bog u svakom vremenu poziva ljude na svoju gozbu. Činjenica je da se mnogi vjernici prepoznaju u tom pozivu. U Hrvatskoj imamo značajan broj onih koji se izjašnjavaju kao vjernici, napomenuo je, ali na gozbu se ne odazivaju, tražeći različita opravdanja. Ponekad ni oni koji  povremeno sudjeluju na euharistijskim slavljima ne razumiju da biti na gozbi Gospodnjoj znači prijateljevati s njim u svemu što jesmo i što radimo.

 

Govoreći o redovničkoj zajednici na Dančama rekao je kako su sestre davno osjetile poziv i prepoznale ga kao služenje okuženima, a i u današnje vrijeme žive iskustvo pozvanosti  u različitim oblicima  služenja. Neki to prepoznaju, a neki ne, napomenuo je propovjednik obrativši se sestrama, ali na raskršćima života uvijek će biti onih koji će to prepoznati i doživjeti kao poticaj.

 

Marija koja je uvijek osluškivala i prihvaćala Božji poziv, primjer je svim kršćanima. Stoga budimo poput Marije ustrajni u dobru bez obzira na sve što nas okružuje, potaknuo je okupljene župni vikar iz Slanog.

 

Misno slavlje zaključeno je zajedničkom posvetnom molitvom Gospi od Danača, a u samostanskom dvorištu nastavljeno je ugodno, i  sada već tradicionalno, druženje.

 

Jutarnju misu predvodio je fra Vito Smoljan.Sestre franjevke od BZ BDM