Dubrovačka Biskupija

Liječnici i medicinsko osoblje proslavili svog zaštitnika: Sv. Luka je prepoznao Isusovo suosjećanje i milosrđe

 

Na spomendan sv. Luke evanđelista, zaštitnika liječnika, u srijedu, 18. listopada dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je misu u Općoj bolnici Dubrovnik. Biskup je liječnicima i drugom medicinskom osoblju čestitao blagdan njihova zaštitnika, te im u propovijedi govorio o posebnostima Evanđelja po Luki na temelju kojih se može prepoznati kako je njegovo viđenje stvarnosti očima i srcem liječnika dalo neke posebne elemente tom evanđelju. Liječničko zvanje protumačio im je u kontekstu poslanja svih kršćana da navještaju Gospodina.

 

Luka je kao subrat i liječnik ostao uz bolesnog Pavla i time mu je uprisutnio Gospodina i kad su ga svi ostavili, a s druge strane i Isus je u Pavlu kojeg je Luka posluživao bio za Luku Gospodinovo usprisutnjenje, kazao je biskup osvrćući se na prvo čitanje. „U Luki koji ostaje zadnji uz Pavla možemo vidjeti i vas liječnike i medicinsko osoblje koji brinući se za bolesne za njih utjelovljujete Gospodina, a istovremeno brinući se za njih u njima prepoznajete Gospodina kojega poslužujete.“

 

Liječničko zvanje i služba obilježili su Lukino evanđelje, istaknuo je biskup te objasnio osnovne razlike između četiri evanđelja. Kao posebnosti Evanđelja po Luki biskup je izdvojio nekoliko naglasaka: u Isusovom životu Luka vidi ulogu majke Marije, prepoznaje posebne trenutke Isusova milosrđa kao i življenje djelatne ljubavi. Objasnio je kako je Luka jedini od evanđelista koji je više pisao o Isusovom djetinjstvu (Matej je nešto kratko napisao o tome) te kako je on prepoznao ulogu Marije u Isusovom životu i ugradio je kao bitnu poruku unutar povijesti spasenja. Luka je evanđelist milosrđa koji donosi prekrasnu prispodobu o milosrdnom Ocu, nastavio je biskup. On je liječnik koji živi milosrđe, njemu je zvanje milosrđe kao što je to i medicinskom osoblju, pa mu je to lakše prepoznati i ugraditi u evanđelje. Biskup je spomenuo i druge posebne prispodobe koje je Luka zabilježio. Prispodoba o milosrdnom Samaritancu otkriva Luku kao onog koji spominje ondašnje načine liječničke skrbi kao i življenje djelatne ljudi. Luka navodi i kako Isus ima suosjećanje i plače, a to može prepoznavati onaj koji i sam ima suosjećanje, empatiju. „Zato je on danas ne samo zagovornik nego i uzor vama koji se bavite medicinskom brigom za druge, ali i svima drugima. On govori o Bogu koji je postao čovjek i koji nam je pokazao kako trebamo živjeti kako bi nas pozvao da i mi, koliko je moguće, budemo njemu slični.“

 

Tumačeći evanđelje o Isusovom slanju 72 učenika biskup Uzinić je objasnio da se to poslanje tumači kao poslanje svih kršćana, da idu ispred Isusa i budu propovjednici njegove ljubavi i milosrđa, za razliku od slanja Dvanaestorice koje se vezuje uz poslanje svećenika. Izdvojio je i molitvu kao ono što je važno za to poslanje, „pa je i ovo naše okupljanje na euharistiji na blagdan sv. Luke važno kao molitvena potpora da bi liječnici i medicinsko osoblje mogli izvršiti poslanje koje Bog ima s njima“, kazao je dubrovački biskup. Da bi to poslanje izvršili treba imati dobru volju, bez želje za materijalnom dobiti, nastavio je biskup tumačiti evanđeoski ulomak te je dodao: „Poslanje liječnika i medicinskog osoblja je zvanje koje ne bi smjelo biti zbog toga da biste stekli materijalna sredstva, nije cilj zarada, iako trebate imati i ono materijalno, nego je cilj: idite i donosite mir, liječite bolesne, stavite sebe na raspolaganje Gospodinu“.

 

U koncelebraciji na misi su bili bolnički kapelan don Marjan Slukan i pastoralni suradnik u bolnici don Marin Lučić. Na misi su uz liječnike, medicinsko i drugo bolničko osoblje sudjelovali ravnatelj bolnice dr Mario Bekić, predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva dr Srećko Ljubičić i predsjednica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara Suzana Jović.

 

Angelina Tadić