Dubrovačka Biskupija

Počeo međunarodni znanstveni skup o sv. Ilaru, nebeskom zaštitniku Mlina

Međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“ otvoren je u četvrtak, 19. listopada u hotelu „Astarea“ u Mlinima. Skup je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora dr. don Ivan Bodrožić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu koji je organizirao skup u suradnji sa župom sv. Ilara u Mlinima.

 

Na svečanosti otvorenja nazočnima su se obratili i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i župnik župe sv. Ilara mr. don Bernardo Pleše.

 

Načelnik Nardelli izrazio je dobrodošlicu sudionicima skupa rekavši kako vjernici Župe dubrovačke stoljećima štuju sv. Ilara. Zahvalio je organizatorima što su ovakav jedan skup organizirali u Mlinima te im poželio uspješan rad.

 

Župnik Pleše je kazao kako se, prema njegovim saznanjima, sv. Ilar kao zaštitnik župe štuje jedino u Hrvatskoj, pa mnogi kad im kaže da je župnik u župi kojoj je sv. Ilar nebeski zaštitnik pitaju: tko ti je to. Ovaj znanstveni skup organiziran je upravo sa željom da i šira javnost čuje za sv. Ilara i bolje ga upozna. Župnik je također objasnio da knjižica koju su svi dobili je reprint knjige Ante Anića iz 1908. godine „Život svetoga Ilara opata opjevan pučkim stihom uz nekoje povijesne crtice o Župi dubrovačkoj“ napravljen za ovaj skup.

 

Biskup Uzinić je poželio obilje Božjeg blagoslova i uspjeh znanstvenom skupu te izrazio nadu da će on odgovoriti na temu koju su sebi zadali: Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena. „Ali se još više nadam da će nam odgovor koji će sudionici simpozija dati na to pitanje pomoći da otkrijemo na koji način sv. Ilar može biti aktualan i u naše vrijeme kao svetac i zaštitnik, kojega ćemo nastaviti moliti za zagovor ali i u kojega ćemo se, zahvaljujući ovom skupu, nastaviti ugledati kako bi nam bio primjer života.“

 

Dr. Bodrožić je rekao kako je ovaj „skup u Mlinima u ozračju župe koja časti spomen sv. Ilara pa je to jedna vrsta hodočašća, onog intelektualnog, sv. Ilaru“. Najavio je da na simpoziju uz hrvatske stručnjake sudjeluju i istraživači profesori iz Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, a izlaganje je pripremio i profesor iz Slovenije. Govoreći o sv. Jeronimu, zahvaljujući kojemu se danas više zna o sv. Ilaru, dr. Bodrožić je istaknuo bogato teološko nasljeđe koje je sv. Jeronim, kojemu se za dvije-tri godine navršava 1600 obljetnica smrti, iza sebe ostavio te istaknuo kako se nada da će ovaj simpozij biti svima poticaj za daljnja jeronimovska istraživanja.

 

„Ilar kao monah i svjedok Isusa Krista pomagao je u svoje vrijeme da se društvo u kojemu je živio evangelizira oslobađajući ga od natruha poganstva koje je zarobljavalo ljude. Svjedočio je autentičnu kršćansku slobodu kao nasušnu potrebu društvu svoga vremena. Ovaj skup ima svoju aktualnost i po tome što se danas oko nas događa obrnuti proces, kojem bi se trebalo oduprijeti, a riječ je o procesu poganizacije društva, te nam je potrebno imati autentične svjedoke koji mogu taj proces zaustaviti, te pokrenuti one pozitivne tijekove u društvu, kao što je sveti Ilar poticao u svoje vrijeme“, rekao je na otvorenju dr. Bodrožić.

 

Prvog dana skupa održano je sedam izlaganja: „Sveti Hilarion u kontekstu teoloških rasprava svoga vremena“ (doc. dr. Anto Barišić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između bijega od ljudi i zauzimanja za njih“ (doc. dr. Andrea Filić, Zagreb, Hrvatska), „Sveti Hilarion – otac asketa i pokornika palestinske pustinje“ (Vanda Kraft Soić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion kao učenik i sluga Kristov“ (prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između slobodne volje i milosti“ (mr. sc. Josip Knežević, Sarajevo, BiH), „Smisao i cilj Jeronimovih hagiografskih djela“ (prof. dr. sc. Miran Špelič, Ljubljana, Slovenija), i „Liturgija i monaški život prema Jeronimovim hagiografijama“ (mr. sc. Silvio Košćak, Zagreb, Hrvatska).

 

Znanstveni skup, koji se održava ususret ovogodišnjoj proslavi sv. Ilara u Mlinima 21. listopada, nastavlja s radom u petak ujutro.

 

Angelina Tadić