Dubrovačka Biskupija

Biskup na sv. Ilara u Mlinima: Svojim kršćanskim životom isticati Krista a ne sebe!

 

Na blagdan sv. Ilara, 21. listopada svečano koncelebrirano misno slavlje u istoimenoj župi u Mlinima predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a na misi je sudjelovao veliki broj vjernika od onih najmlađih do najstarijih.

 

Tumačeći misna čitanja biskup je u propovijedi spomenuo Božji poziv i obećanje Abrahamu da će on biti blagoslov drugima te kazao da Bog traži i od svakoga od nas, slikovito rečeno, da napusti svoj zavičaj i dom očinski odnosno da na neki način iziđe iz svog života i postane blagoslov za druge. Nastavljajući govoriti o pozivu Crkve biskup je istaknuo evanđeoske rečenice: Vi ste sol zemlje. Vi ste svijetlo svijeta., kao poziv koji nosi drugačije izrečeno obećanja veličanja Oca na nebesima zbog djela koja činimo. Tome je biskup dodao i promišljanje nad evanđeoskom rečenicom: Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Tu na prvi pogled kontradiktornost biskup je objasnio rekavši da tu nema suprotnosti nego je ova druga misao preduvjet da bi naša djela mogla svijetliti drugima i ukazivati na Oca koji je na nebesima.

 

Važniji je sadržaj nego omot

 

To je bilo i poslanje sv. Ilara, o kojem se protekla dva dana na znanstvenoj razini razgovaralo u ovoj jedinoj župi u Hrvatskoj posvećenoj ovom svecu i koje je više osvijetlilo njegov životni put. Između ostalog je tih dana spomenuto i kako se istočni monasi nisu previše brinuli za svoju vanjštinu nego su stavljali naglasak na svoju nutrinu, sadržaj.

 

„Mi živimo u svijetu i vremenu u kojem je važniji omot od sadržaja. Živimo u vremenu propagande koja nas znade zanijeti i zavesti da uzmemo ono što ne vrijedi jer je dobro reklamirano, a zapravo ne znamo uzeti ono što vrijedi samo zato što nije dobro reklamirano“, primijetio je biskup i dodao: „Sv. Ilar svojim pristupom pokazuje koliko je važnije ono što je unutra nego omot u kojem se taj sadržaj nalazi. I time pokazuje kako se može biti sol zemlje i svijetlo svijeta, a sam ne biti u središtu. Nego da u središtu bude onaj kojem je on svoj život stavio na raspolaganje, a to je Isus Krist, odnosno Otac nebeski.“

 

Možemo i trebamo biti sol zemlje, ali ako želimo to napraviti na pravi način, ne smijemo biti ni preslani, nastavio je biskup. „A preslani smo kada previše ističemo sebe a ne upućujemo na Gospodina.“ To svojim životom pokazuje sv. Ilar, koji je želio pobjeći od svijeta ali se svijet k njemu vraćao i tražio ga. On je želio biti umjerena sol koja začinjava ali nije preslana, svijetlost koja nije u središtu ali pokazuje prema središtu.

 

I zato je bio onaj koji je od drugih prepoznavan kao svijetlost, kao grad na gori, kao svjetiljka stavljena na svijećnjak. Ljudi su ga tražili, hrlili su k njemu, nije mogao pobjeći od ljudi, bio je onaj koji je začinjao njihov svijet, njihov život, koji ih je obraćao, upućivao na ono bitno i vrijedno. Bio je onaj koji je u tami njihovih problema i životnih izazova svojim životom osvjetljavao njihove probleme.

 

Biskup je u tom kontekstu spomenuo i problem s kojim su se u prošlosti susreli stanovnici ovoga kraja a koji je simboliziran zmajem kojeg je sv. Ilar pobijedio. Onog trenutka kada se u Ilarovom životu događala promjena vrijednosti odnosno kada bi drugima njegova osoba, po njegovom sudu, postajala preslana sol i prejaka svjetlost koja ih zasjepljuje, on bi tada napuštao te pustinje bježeći od toga da ljudima on bude u središtu i stavljajući tako Krista u središte.

 

Isus nikad nije sebe stavio u središte


Primjer za to mu je bio sam Isus Krist koji sebe nikada nije stavio u središte nego Oca.

 

Ovo je i naše poslanje, zaključio je biskup Uzinić. Čuli smo da je Isus rekao svojim učenicima da budu sol zemlje i svijetlo svijeta, a danas smo to mi. Živjeti tako da bi drugi oko nas po onom što jesmo, ne po onom što govorimo da jesmo, nas mogli prepoznati kao ljude koji upućuju na Oca našega nebeskoga. Svojim životom upućivati na Boga je naš kršćanski zadatak u našim različitim zvanjima i zanimanjima. Da Krist u našim srcima prebiva, kao i u Ilarovom, pa da onda i mi, jer je Krist u nama nastanjen, budemo u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni i da činimo u ovom našem vremenu ono što je sv. Ilar činio u svom vremenu.

 

U riječi zahvale na danima sv. Ilara župnik don Bernardo Pleše je na kraju rekao kako je sv. Ilar u kontekstu svoga vremena okupio sudionike znanstvenog skupa, a sve ostale vjernike u kontekstu sadašnjeg vremena. Kazao je također kako vjernici kao dar mogu uzeti reprint knjige iz 1908. godine napravljen za ovu prigodu koja sadrži poemu o životu sv. Ilara i neke crtice o Župi dubrovačkoj, a sve je napisao opat Ante Anić.

 

Na misi su koncelebrirali i bivši župnici ove župe, župnici susjednih župa kao i svećenici koji su sudjelovali na simpoziju o sv. Ilaru. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor s orguljašicom s. Ivankom, a u procesiji su sa svojim barjacima sudjelovala župna bratstva. Trodnevnu duhovnu pripravu za blagdan sv. Ilara predvodili su dubrovački svećenici don Stanko Lasić, don Robert Čibarić i don Josip Barišić.

 

Na kraju mise svi vjernici su izmolili molitvu sv. Ilaru.

 

Angelina Tadić