Dubrovačka Biskupija

Križnim putem na Srđ prisjetilo se svih onih koji su dali život za obranu juga Hrvatske

Povodom proslave 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske u subotu, 28. listopada, Dubrovačka biskupija organizirala je križni put padinama Srđa. Pobožnost križnog puta predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u pratnji generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoja Katušića. Uz vjernike, redovnike i redovnice koji su naizmjenično čitali tekstove u križnom putu su sudjelovali branitelji i članovi Udruge branitelja Dubrovnika te dubrovački skauti.

 

Podno križa na Srđu u prigodnom nagovoru mons. Uzinić kazao je kako Srđ predstavlja simbol naše borbe i pobjede, te kako smrt i mržnja nemaju zadnju riječ već Bog koji će uskrsnuti sve pravednike i sve one koji su se borili i položili živote za slobodu. Poručioje  i kako se kroz molitvu na putu križa moglo naučiti ono što su znala naša pala braće i sestre a to je da se bez muke i truda, bez ulaganja svoga života iz ljubavi, ne može postići sloboda. Kako se bez toga ne može postati dionik Kristova uskrsnuća. Objasnio je kako to što smo naučili mora postati naša zadaća. „Zadaća da se trudimo živjeti ljubav. Da se trudimo iz dana u dan na različite načine umirati i služiti iz ljubavi. Jer bez toga nema slobode. Nema uskrsnuća“, rekao je dubrovački biskup.

 

Prije završnog blagoslova izmoljena je molitva za sve one koji su dali živote za slobodu ali i za sve one koji su nevini stradali.

 

Nikša Sentić