Ispiši ovu stranicu

Misa na Boninovu za Sve svete: „Svetost je put i dar“

 

Na gradskom groblju Boninovo na svetkovinu Svih svetih, u utorak 1. studenog, slavljeno je svečano misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Uz ostale svećenike i redovnike koncelebrirali su i don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, te don Ante Burić, župnik župe sv. Petra Boninovo. Kao godinama do sada prisustvovao je velik broj vjernika koji su ujedno došli obići i grobove svojih bližnjih.

 

Za svetost je potrebna blaženost

 

Na početku propovijedi mons. Uzinić je kazao kako je za biti svet potrebna blaženost, odnosno kako su blaženi svi oni i samo oni koji svoje pouzdanje polažu isključivo u Gospodina jer im upravo On daje ono u što su se uzdali i neizmjerno više od toga. Osvrnuo se i na prvo čitanje dana  (Otk 7, 2-4.9-14) za koje je rekao kako nam pomaže da vidimo da svetih ima bezbroj, te kako u tom mnoštvu koje ne možemo pobrojati vidimo i druge nepoznate svece, našu braću i sestre, očeve i majke, djedove i bake. Sve one koji su umrli u Božjoj milosti i prijateljstvu i koji posve očišćeni žive zajedno s Kristom. Objasnio je i kako naša braća i sestre, zbog kojih se okupljamo ovih dana na grobljima, iako su umrla u milosti i prijateljstvu s Bogom podvrgnuta su čišćenju kako bi postigla svetost nužnu za ulazak u nebesku radost (KKS, 1030).  Dodao je i kako im naša molitva pomaže na tom putu prema potpunoj svetosti, a na što nam oni uzvraćaju svojim zagovorom za naš budući susret s Kristom.

 

Svetost je jedini izbor ali i dar

 

Napomenuo je okupljenima kako smo svi sad djeca Božja, baš kao što to napominje i sv. Ivan u drugom čitanju (1Iv 3, 1-3), te kako je naša budućnost svetost, biti Bogu slični. „To je svetost. To je naš temeljni životni poziv u kojega se ugrađuju svi drugi pozivi! I moj poziv kao biskupa i svećenika. I tvoj kao žene i muža, majke i oca, djevojke i mladića, odgojitelja, znanstvenika, liječnika,  novinara, političara…“, kazao je mons. Uzinić. Poručio je i kako je za postizanje toga  potrebno shvatiti dvije stvari. Prva je da nam je jedini izbor biti svetima, druge opcije nema, te da ne biti svet znači biti vječno izgubljen. Na svoje riječi nadovezao je i riječi pape Benedikta XVI. koji je kazao kako je zadaća svakog čovjeka biti svetim. Kao drugo potrebno za shvatiti istaknuo je to da je naša svetost dar objasnivši kako svetost nije nešto što mi možemo sami postići vlastitim sposobnostima, već samo ako stavimo svoje pouzdanje u Boga.

 

Vjernicima je biskup Uzinić pročitao i riječi pape Franje na temu kršćanske nade, koje se mogu uklapiti i u ovo razmišljanje o svetosti. „Raj nije mjesto iz bajke, niti je to čarobni vrt. Raj je zagrljaj s Bogom, beskrajnom Ljubavlju i u njega ulazimo zahvaljujući Isusu, koji je umro na križu radi nas. Tamo gdje je Isus, tamo je milosrđe i sreća; bez njega vladaju hladnoća i tama“. Biskup je kazao kako nam ove papine riječi trebaju biti životnim putokazom kako bismo mogli na pravi način nasljedovati našu braću i sestre, i kao oni jednog dana biti uz Boga.

 

Misno slavlje pjesmom su uveličali članovi katedralnog zbora i zbora župe sv. Petra, predvođeni Margit Cetinić i Viktorom Lenertom.

 

Nakon misnog slavlja mons. Uzinić se zajedno s ostalim svećenica pomolio i zapalio svijeće na grobovima pokojnih svećenika i redovnika, te kod spomen-križa svim palim braniteljima.

 

Nikša Sentić

Galerija slika