Ispiši ovu stranicu

Na Svi svete u Blatu blagoslovljena oltarna slika i barjak bratovštine

Povodom svetkovine Svih svetih, patrona župe Blato, u srijedu, 1. studenog, u Blatu na Korčuli u župnoj crkvi slavljeno je svečano misno slavlje. Koncelebriranu misu predvodio je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, a koncelebrirao je don Željko Kovačević župnik župe Svih svetih, Blato i dekan Korčulanskog dekanata. Misi je prethodio svečani ulazak bratima bratovština „Svih svetih“  i „Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova“. Nakon ulazne procesije župnik je kratko pozdravio biskupa, bratime i ostali vjerni puk, te čestitao blagdan Svih svetih. Posebnost na misi je bio povratak s restauracije obnovljene oltarne slike župne crkve koja prikazuje sv. Petra i još 35 svetaca, a koju je dubrovački biskup blagoslovio kao i novi barjak bratovštine „Svih svetih“.

 

U svojoj propovijedi biskup je naglasio kako su svi pozvani na svetost, a ta svetost se postiže potpunim pouzdanjem u Gospodina. Osvrnuo se i na obnovljenu oltarnu sliku kazavši kako „ova slika pokazuje kanonizirane svece, postoji 25 poznatih imena, još ih je 11 nepoznatih, sve skupa 36. Ali njih je moguće prebrojiti. Kao i cijeli kanon Katoličke Crkve. Zato u ovom mnoštvu ne vidimo samo njih, već i bezbrojne druge nepoznate svece i svetice, braću i sestre, očeve i majke, sve one koji su na zemlji živjeli i umrli u Božjoj milosti i prijateljstvu i koji potpuno očišćeni žive s Kristom. Kažu da je među ovim licima lice naručitelja slike koje zapravo izražava tu vjeru da je i njegovo mjesto među svetima“.

 

Po završetku misnog stavlja riječi zahvale uputio je starješina bratovštine „Svih svetih“ Ivan Žaknić Beor. Nakon njega župnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju cilja vezanog uz povratak obnovljene slike s restauracije u Dubrovniku. Na kraju misnog slavlja biskup je podijelio svečani blagoslov nakon čega je uslijedila procesija prema svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković gdje je bila kratka molitva.

 

U popodnevnim satima na mjesnom groblju sv. Križa služena je misa za sve pokojne, koju je predvodio župnik Kovačević. Misi je prethodilo polaganje vijenaca pred spomen-križem u čast svih poginulih branitelja. Uz župnika, komemorativnom programu nazočilo je izaslanstvo Općine Blato, Narodna glazba Blato te HGU Sveta Vincenca.

 

O slici:

Restauracija oltarne slike Svih svetih koja datira iz 1550. godine, autora talijanskog slikara Girolamo da Santacroce-a, trajala je sedam godina. Restauracija se obavljala u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Dubrovniku, voditeljica projekta je bila Katarina Alamat Kusijanović.  Oltarna slika nalazi se unutar mramornog okvira i prikazuje sv. Petra okruženog s 36 svetaca, a podno njega se nalaze tri anđela. Kroz povijest slika je doživjela dvije restauracije, prva za vrijeme kralja Franja Josipa a druga nakon Drugog svjetskog rata.

 

Župa Svih Svetih Blato

Galerija slika