Dubrovačka Biskupija

Predavanje o podzemlju katedrale i idejnom rješenju podzemnog muzeja

 

Izuzetno zanimljivo i odlično posjećeno predavanje pod naslovom "Tajne dubrovačke katedrale - podzemna muzejska etaža ispod katedrale i Bunićeve poljane“ održano je u četvrtak, 9. studenoga u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a predavači su bili arhitekt Stjepo Butijer i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

 

Arhitekt Butijer dao je kratak prikaz arheoloških istraživanjia na prostoru ispod Katedrale i Bunićeve poljane koje je vodio Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba od 1981. do 1986. godine a zahvaljujući kojem su pronađeni ostaci većega broja objekata: dvije velike trobrodne crkve ispod sadašnje barokne katedrale, četverolisna kapela (tzv. memorija), kasnoantički obrambeni zid, masivni temelj gotičkoga zvonika/krstionice, nekoliko kuća, zidanih grobnica, te mnogo drugih vrijednih nalaza. Prava senzacija bilo je otkriće još jedne katedrale ispod sadašnje barokne katedrale, dok se za postojanje ostataka romaničke katedrale već znalo. Posebno se spomenuo danas nažalost pokojnih istraživača katedrale Josipa Pepija Stošića i Ivice Žile. Opisao je tijek razmišljanja o prezentaciji toga vrijednoga lokaliteta još za vrijeme trajanja istraživanja, da bi se po njihovu završetku započelo s konkretnim prijedlozima. Nažalost, Domovinski rat i poslijeratna obnova stavili su te zamisli u drugi plan. Ipak, poticaji iz Zavoda za obnovu, koji je otpočetka vodio projekt, i gradskoga župnika don Stanka Lasića doveli su do izrade idejnoga arhitektonskog rješenja koje je naposljetku dobilo suglasnost konzervatora i građevinsku dozvolu.

 

Povjesničar umjetnosti Viđen rekao je kako interpretacija ovih zanimljivih arheoloških nalaza ni trideset godina kasnije ne prestaje intrigirati znanstvenike. To su nalazi koji su tada doveli u pitanje puno toga što se znalo, ili se stoljećima mislilo da se zna, o prvim stoljećima Dubrovnika. Posebno je istaknuo kako se cjelovita slika o nalazima i njihova ozbiljna interpretacija mogu dobiti samo uzimajući u obzir i nepokretne i pokretne nalaze zajedno. A upravo su ti pokretni nalazi iz različitih razloga godinama bili zanemareni i neobrađeni. Stoga je Gradska (katedralna) župa vlastitom inicijativom i u odličnoj suradnji s Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu prije dvije godine započela s obradom i inventarizacijom pokretnih arheoloških nalaza koji su trideset godina bili pohranjeni u potkrovlju katedrale. Podsjetio je na izložbu „Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala" održanu u sklopu Dana kršćanske kulture u travnju ove godine na kojoj su javnosti predstavljeni prvi rezultati te obrade. Ukratko je opisao slojevitost nalazišta i važnost pronađenih struktura te spomenuo vrste pokretnih nalaza koji se obrađuju (staklo, metal, numizmatika, keramika, kamena plastika, fragmenti fresaka, itd.). Rekao je da su i kosti pronađene tijekom ovih istraživanja, a o kojima je svojevremeno bilo govora u javnosti, vraćene s antropološke i forenzičke analize te uredno pohranjene čekaju dostojanstven ukop negdje u ili ispod katedrale Gospe Velike.

 

Arhitekt Butijer potom je nastavio s predstavljanjem idejnoga rješenja podzemnoga muzeja koji je izradila njegova tvrka „Alfaplan“ s ciljem javne prezentacije ovoga slojevitog arheološkog lokaliteta ispod današnjega živoga grada. Uređenjem podzemne muzejske etaže ispod Katedrale, Bunićeve poljane i palače Basegli-Gozze to bi postao jedinstveni muzejski prostor. Ostavio je otvorenu mogućnost da se pokretni nalazi i popratna izložba, osim eventualno u podzemlju, postave i u nekom susjednome prostoru kako bi se potencijalnome posjetitelju dala cjelovita slika sukcesivnoga rasta katedralnoga sklopa i razvoja Grada. Opisavši osnovne ideje projekta, pokazao je nekoliko njegovih varijanti. Također je dao i nekoliko mogućnosti rješavanja mogućih problema i prepreka u daljnoj izradi projekta, posebice proboja pojedinih podzemnih struktura i temelja. Dao je pregled potencijalnih hodnih staza, ulaza, izlaza i pomoćnih i tehničkih instalacija.

 

Nakon zanimljive rasprave koja je uslijedila, publici su se u prepunoj dvorani kratko obratili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i gradski župnik Lasić. Župnik Lasić je zaključio kako je ulaganje vremena i truda u ovaj projekt bilo veliko i nadati se da je svima jasno kako se bez obzira na prepreke ne smije stati s idejom o prezentaciji podzemlja katedrale.

 

Predavanje su suorganizirali Društvo arhitekata Dubrovnik i dubrovački područni odbor Hrvatske komore arhitekata, a uvodnu riječ održao je predsjednik DAD-a Božo Benić.

 

Nikša Sentić