Dubrovačka Biskupija

Vjernici iz Runovića hodočastili u Blato

 

Vjernici iz župe Runovići kod Imotskoga, njih 45, predvođeni župnikom fra Mladenom Prolićem u subotu, 11. studenoga, hodočastili su bl. Mariji od Propetoga Petković u Blato na otoku Korčuli. Krenuli su rano ujutro a u Blatu ih je pred župnom crkvom Svih Svetih dočekala s. Janja Jurman, mjesna predstojnica zajednice Kćeri Milosrđa, te ih uvela u crkvu.

 

Nakon kratke molitve pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koju je predvodio župnik Prolić pozdravio ih je don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih Blato, te ih upoznao s poviješću blatske župne crkve. Pokazao im je nedavno restauriranu oltarnu sliku Svih svetih, zatim raspelo na pobočnom oltaru pred kojim je Marija Petković kao djevojka klečala i molila te u lađi crkve oltar na kojem se nalaze relikvije sv. Vincence, rimske mučenice, zaštitnice Blata što su runovićki hodočasnici sve pogledali, a oko oltara sv. Vincence obilazili su u tišini i molitvi.

 

Po izlasku iz crkve predstojnica Jurman povela ih je preko trga župne crkve pred rodnu kuću blaženice na kojoj su mogli vidjeti spomen ploču na kojoj se mogu pročitati osnovni podatci iz blaženičina života. Od rodne kuće bl. Marije Propetog povela ih je do samostana časnih sestara Kćeri Milosrđa koje je blaženica utemeljila 1920. godine u Blatu. Uvela ih je u samostanski muzej gdje je postulantica Lana Pecotić upoznala hodočasnike s predmetima i slikama koji govore o životu i poslanju bl. Marije Propetoga, utemeljiteljice Hrvatske družbe Kćeri Milosrđa. Iz muzeja predstojnica Jurman uvela je hodočasnike u kapelu gdje počiva tijelo blaženice te im govorila o kapeli koja je uređena neposredno pred prijenos tijela blaženice iz Rima u Hrvatsku u njezino rodno Blato 1998. godine, zatim o družbi časnih sestara Kćeri Milosrđa te o njihovoj prisutnosti i djelovanju u Hrvatskoj, Italiji, Argentini, Urugvaju, Paragvaju i Čileu.

 

Nakon izlaganja s. Janje Jurman hodočasnici su iza oltara u tišini i molitvi obišli oko sarkofaga u kojem počiva tijelo blaženice, Neki su na sarkofagu ostavili slike svoje djece te ih tako preporučili zagovoru bl. Marije Propetoga. Mogli su vidjeti u ampulici njezinu krv te su iskazali štovanje njezinoj relikviji koja se nalazi na oltaru.

 

U kapeli samostana sudjelovali su na misi koju je predvodio župnik Prolić. U propovijedi je rekao kako čovjek kad dođe u Blato shvati kako je bl. Mariju od Propetoga, koja je željela služiti Kristu raspetomu služeći siromasima i potrebnima, uistinu vodio i nadahnjivao Duh Božji i doveo je do krajeva svijeta, do Južne Amerike. Isto tako čovjek se pita odakle bl. Mariji Propetoga sredstva za siromahe, za putovanje do kraja svijeta koja se po primjeru na svetog oca Franju razbaštinila i nije gotovo ništa imala, a onda čovjek shvati kako se providnost Božja brinula za nju u njezinu nastojanju i radu da dođe do onih kojima je providnost slala. Blaženica je čuvši Kristov poziv u rodnom Blatu ostavila očevu baštinu i na putu nasljedovanja Krista nadvladala sve prepreke te odlučno išla za njim.

 

Na kraju propovijedi župnik Prolić rekao je kako u Blato nisu došli kao turisti, nego kao hodočasnici našoj hrvatskoj blaženici. Jedni su joj došli zahvaliti za milosti koje im je izmolila kod Oca milosrđa kao rođenje djeteta u obitelji, rješenje teškog osobnog ili obiteljskog problema… Drugi su joj došli moliti za sebe i za svoju djecu. Na kraju misnog slavlja župnik Prolić predmolio je molitvu bl. Mariji Propetoga te se zapjevala „Zdravo Djevo“. Poslije misnog blagoslova i otpusta predstojnica Jurman i postulantica Pecotić otpjevale su pjesmu Blaženici „Biseru iz malog Blata…“.       

 

Poslije mise hodočasnici su se u samostanu okrijepili hranom, a časne sestre su ih počastile kolačima, čajem, kavom i pićima. U ranije poslijepodne krenuli su natrag u Runoviće zahvalivši se s. Ziti Vuletić i s. Janji Jurman na lijepom i ugodnom prijemu te s. Oliviji Kocijan što je dvije starije župljanke prevezla od autobusa do samostana i natrag.

 

Župa Runovići