Dubrovačka Biskupija

Mladi priredili "Večer za Vukovar"

Tradicionalna „Večer za Vukovar“ koju već osmu godinu priprema Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije održana je u maloj dvorani bivšeg samostana sv. Klare u Dubrovniku u četvrtak, 16. studenog.

 

Ove godine večer se sastojala od čitanja priča Siniše Glavaševića, novinara Radio Vukovara čije tijelo je pronađeno u masovnoj grobnici na Ovčari, i prezentacije slika Vukovara iz ratnih godina kao i nekih iz kasnijeg perioda. Glavaševićeve priče čitalo je nekoliko mladih koji će zajedno s drugima u petak, 17. studenog krenuti u Vukovar i sudjelovati u „Danu sjećanja na žrtvu Vukovara“ na 26. obljetnicu vukovarskih stradanja u Domovinskom ratu. Mladi su također mogli čuti neke pjesme o Vukovaru a na kraju su se pomolili za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

 

Obraćajući se mladim hodočasnicima i drugim okupljenima pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko je kazala mladima kako je najmlađa žrtva koja je stradala na Ovčari imala 16 godina dakle bila negdje u njihovim godinama. Istaknula je i kako branitelji Vukovara nisu bili profesionalci nego ljudi koji su srcem išli braniti svoju domovinu, a nisu bježali iz nje. Povezala je to s današnjom situacijom kada mnogi mladi odlaze iz domovine u druge zemlje tražeći bolje uvjete za život te pozvala okupljene mlade da promisle o tome kako su dobili domovinu kao dar i da to znaju prepoznavati i cijeniti pa je nastave izgrađivati.

 

I ove godine ususret obljetnici stradanja Vukovara mladi su izrađivali i prodavali svijeće ispred crkava, a sav prikupljeni novac darovat će župnom Caritasu u Borovu Naselju, mjestu gdje će i ove godine boraviti za vrijeme trodnevnog hodočašća u Vukovar.

 

Angelina Tadić