Ispiši ovu stranicu

Na 10. Obiteljskoj školi don Stanko Lasić svjedočio o obiteljskom pastoralu u biskupiji

 

„Pogled na neke konkretne aspekte uspješnog braka: kako u braku i kroz brak možemo kao osobe rasti i sazrijevati?“, bila je tema predavanja dr. don Stjepana Radića s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu drugoga dana desete Obiteljske škole u Dubrovniku. O raznim aspektima te teme roditelji su također razgovarali u radionicama, a nakon toga katedralni župnik dr. don Stanko Lasić imao svjedočanstvo „Deset godina Obiteljske škole“. Večer je bila rezervirana za tradicionalnu tombolu, večernju molitvu te film.

 

Dr. Radić je u predavanju govorio o osnovnim težnjama u braku i obitelji poput težnji za ugledom i dostojanstvom, za rastom i sazrijevanjem te za pripadnošću i smještenošću. U kontekstu toga naglasio je kako su svađe roditelja u prisutnosti djeteta katastrofalne i grozno se manifestiraju na samo dijete, dok konstruktivne kritike imaju drugačiji učinak. Dao je supružnicima primjere situacija u kojima muž može nesvjesno povrijediti ženu i žena muža te zamolio supružnike da u međusobnom razgovoru pokušaju otkriti koji od primjera se najčešće ponavlja u njihovom braku. Kazao je i kako supružnici u braku trebaju sazrijevati u ljudskom smislu, ali i da trebaju ostvarivati napredak i razvijanje svojih sposobnosti. „Fundamentalni vid zajedničkog interesa bi morao postojati u braku da bi samim time ljubav u njenom izvornom smislu mogla funkcionirati“, istaknuo je predavač rekavši i da se različitosti naravno ostvaruju na tipično muški ili ženski način. Objasnio je, uz ostalo, i važnost stava iskrenosti u braku te dodao kako nismo stvoreni da ispunjavamo tuđe želje i prohtjeve nego da živimo po savjesti.

 

Zatim je predavač govorio o odgoju u obitelji zaustavivši se najviše na adolescentnoj dobi te dao savjete roditeljima kako se najbolje u razgovorima s adolescentima postaviti. Govorio je i o sukobima praćenim različitim stupnjevima ljutnje u odnosu roditelja i adolescenata. Istaknuo je razlike u ulogama roditelja-upravitelja i roditelja-savjetnika, te ohrabrio roditelje da budu strpljivi sa svojom djecom u tom periodu njihovog života.

 

Koordinator škole Krešimir Marković predstavio je župnika Lasića koji je u počecima škole bio pročelnik Vijeća za obitelj i koji se uvijek intenzivno zalagao za kvalitetno ulaganje u obitelji a jedan od rezultata je i obiteljska škola.

 

Župnik Lasić je uvodno kazao kako je on kao svećenik dozrijevao i rastao s Drugim vatikanskim saborom koji je posebno naglasio kršćansku viziju braka i obitelji, a pape nakon toga su to nastavili. Rekao je i kako je Crkva cijelu svoju povijest pokazivala brigu za obitelj te istaknuo kako se može reći da je zajednički nazivnik svih deset dubrovačkih obiteljskih škola da je duhovnost „bitan uvjet kršćanskog ozračja u obitelji“, a „bračna duhovnost jedna je od najvažnijih pojava u Crkvi našega vremena“. Istaknuo je i nauk Crkve kako je posvećenje moguće ostvariti u bračnom životu, a teološka refleksija o tome je u Crkvi zakasnila jer se dugo razumijevalo kako je savršenstvo i svetost vezana uz klerički i redovnički način života te da ju je teško ostvariti u braku. Do preokreta je došlo 1930. godine kad je papa Pio XI. progovorio o „čistoj vezi“, pa se onda nauk razvijao sve do Drugog vatikanskog sabora.

 

Katedralni župnik je podsjetio i na put uvođenja pastorala obitelji u Hrvatsku te i na područje Dubrovačke biskupije, a jedan od rezultata je i ova škola. Spomenuo je i osobe zaslužne za to, počevši od isusovaca, pa preko pokojnog župnika don Pera Vuletića, zaručničkih tečajeva, dolaska obitelji Billings u Dubrovnik, brojnih predavanja za svećenike pa onda i za javnost. Kao osobe važne za nastanak i kontinuitet dubrovačke obiteljske škole istaknuo je Krešimira Markovića i Ivanu Marić i biskupijsko vijeće u tim počecima kao i podršku bivšeg i sadašnjeg dubrovačkog biskupa. Izrazio je radost što se sada na školi okupljaju obitelji iz cijele biskupije.

 

Na kraju je sudionicima preporučio da uče i proširuju svoje znanje iz teologije, ekleziologije, morala, pastorala...Na općoj razini preporučio im je Sveto pismo, Dokumente Drugog vatikanskog sabora i Katekizam Katoličke Crkve, a na području braka i obitelji apostolsku pobudnici „Obiteljska zajednica“ Ivana Pavala II., „Pismo obiteljima“ Ivana Pavla II. i „Direktorij za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj“. Dodao je tome i postsinodalnu pobudnicu „Amoris leatitia“ te općenito papinske dokumente.

 

Uz stalno učenje župnik Lasić je kršćanskim obiteljima savjetovao i da se međusobno povezuju, te da uvijek traže izlaze za obitelji u krizi jer se tu puno može učiniti. „Ostanite čvrsti u svojoj vjeri da je obitelj nešto najuzvišenije i da nema većeg zvanja od toga biti otac ili majka“, zaključio je, a sudionici škole zahvalili su mu dugim pljeskom.

 

Tema 10. obiteljske škole je „Promišljati i iskusiti ljepotu kršćanskog očinstva i majčinstva“, a na njoj sudjeluje pedesetak obitelji s djecom. Za vrijeme predavanja i radionica za roditelje, i za djecu su bile organizirane prigodne radionice koje su vodili Jelka Prkačin, Tajana Martić, Tea Kuzek, Leo Burić i animatori Dubrovačke biskupije, a za najmanje su bile zadužene odgojiteljice u vjeri.

 

Angelina Tadić

 

Galerija slika