Dubrovačka Biskupija

Završena 10. Obiteljska škola o ljepoti kršćanskog očinstva i majčinstva

 

Posljednjeg dana trodnevne Obiteljske škole Dubrovačke biskupije u nedjelju, 19. studenog dr. don Josip Bošnjaković održao je predavanje „Majka i majčinstvo: ljepota je stvarati!“, a katedralni župnik dr. don Stanko Lasić predslavio je nedjeljnu euharistiju. Na kraju mise generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić uručio je župniku Lasiću zahvalnicu i prigodan dar za njegov doprinos nastanku i trajanju Obiteljske škole u Dubrovniku uz 10. obljetnicu škole.

 

Dr. Bošnjaković je uvodno primijetio kako majčinstvo zapravo nije u krizi, iako se o tome govori, jer ono kao takvo i ne može biti u krizi, ali je očito da se nešto događa s majkama koje nisu više toliko otvorene rađanju, no tu situaciju treba šire sagledati.

 

Žene kao primjer za način života u društvenoj zajednici

 

Predavač je govoreći o ljepoti majke i majčinstva naglasak stavio na govor o tijelu žene koje prolazi različite promjene tijekom života te to povezao s porukama koje se iz toga mogu izvući za društvo. Kazao je kako kad u društvu netko gubi krv to je obično zbog rata, nasilja i sl., a ono u čemu je ljepota žene je u tome što kad ona gubi krv ne ubija nego daje život. Žena kad je trudna štiti slabije i daje život, ona pokazuje da dva bića mogu stanovati zajedno, također i da je moguće staviti se na raspolaganje drugima te da je moguć zajednički život na istom prostoru, samo su neke od misli koje je predavač više objasnio.

 

Nastavio je kako je paradoks majčinstva u tome da u trudničkom iščekivanju majka iščekuje ono što već u sebi nosi, a ne zna zapravo ni tko je niti kakvo je niti ga je ikada stvarno vidjela. „Majka je svojom trudnoćom lijek današnjem društvu s obzirom na nesposobnost iščekivanja i čekanja. Mi ne možemo ubrzati proces od devet mjeseci dok se rodi dijete. Možda je žena zbog toga i strpljivija. Ona u sebi devet mjeseci nosi nekoga i može čekati. Ne može se roditi odmah sutra. A danas sve funkcionira tako da je nadohvat ruke“, rekao je, uz ostalo, predavač.

 

Objasnio je i kako jedan smjer psihoterapije govori o tri ego stanja: roditelj, odrastao i dijete. Da bi odrastao i roditelj mogli funkcionirati snagu crpe iz djeteta. Objasnio je i da se to dijete u nama hrani kroz igru, blizinu, pažnju, nježnost, glazbu i sl., a ako to izostane moguće je da se osoba iscrpi i izgori, pa je preporučio sudionicima da u brojnim obvezama i brzom ritmu života povedu računa o tom djetetu u sebi.

 

Dr. Bošnjaković je također kratko spomenuo i da postoje rane majčinstva kao što postoje i rane očinstva, a o temi očinstva je govorio u predavanju dan ranije, te je zaključio kako se treba pomiriti s majčinskom ranom.

 

Slijedila su pitanja sudionika te rad u radionicama koje su vodili dr. Bošnjaković, Suzana Matošević, Elizabeta Matuzović, Maja Jakšić i Kristina Rožić. Na završetku škole održan je plenum na kojem su sudionici iznijeli svoje prijedloge za buduće teme i eventualna poboljšanja rada škole. Svi su se složili da se škola treba nastaviti održavati u prostoru hotela koji im pruža slobodu od svakodnevnih obveza jer je ovo ujedno i duhovna obnova za supružnike i obitelji poput onih koje godišnje imaju svećenici, redovnici i redovnice. Nisu izostale ni riječi zahvalnosti vlasniku hotela koji svake godine izlazi ususret dubrovačkoj Obiteljskoj školi.

 

Ne darivati novac djeci

 

Nedjeljno euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, a animirali su ga roditelji i djeca. Kako je ova nedjelja bila i proslava 1. Svjetskog dana siromašnih propovjednik je, potičući okupljene na milosrdnost prema siromasima, istaknuo primjer bl. Marije Propetog Petković, Blajke kod čijeg oca je u ono vrijeme radilo sedamdesetak ljudi, a koja je napustila sve to bogatstvo obiteljskog doma kako bi se brinula za siromašne i potrebite, osobito djecu.

 

Kazao je i kako nije dobro djecu nagrađivati novcem jer će oni kasnije sve, pa i roditelje, procjenjivati kroz novac. A novac je samo sredstvo a ne cilj. Roditelji zato trebaju učiti djecu cijeniti zajedništvu u obitelji, cijeniti žrtvu roditelja i uključivati ih u obiteljski život i obveze. Potaknuo je roditelje i da djeci predaju vjeru kao dar kako bi oni s njom mogli u životu rasti.

 

Organizatori 10. Obiteljske škole Dubrovačke biskupije s temom „Promišljati i iskusiti ljepotu kršćanskog očinstva i majčinstva“ bili su Biskupijsko vijeće za život i obitelj i Ured za pastoral braka i obitelji, a školu su moderirali dr. Vikica Vujica i Krešimir Marković. Na školi je sudjelovalo pedesetak obitelji s djecom, a predavači su ove godine bili iz Osijeka dr. don Josip Bošnjaković i doc. dr. don Stjepan Radić. U programu škole sudjelovali su i predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi se izbliza upoznali s načinom rada škole te naučeno uskoro primijenili u svojoj nadbiskupiji. Na kraju škole sudionici su zajedno zapjevali „Tebe, Boga hvalimo“, a župnik Lasić svima je podijelio sličice sv. Ivana XXIII., pape, i bl. Marije Propetog Petković.

 

Angelina Tadić