Dubrovačka Biskupija

Na 32. nedjelju Blaćani proslavili sv. Martina a djeca dobila nagrade za redovitost

 

Vjernici župe Svih Svetih Blato u nedjelju, 12. studenog, liturgijski su proslavili blagdan sv. Martina ispred kapelice posvećene ovom svecu u Krtinji. Misno Slavlje predvodio je don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih i dekan Korčulanskog dekanata. Uz brojni puk proslavi su prisustvovali bratimi bratovštine „Svih Svetih“ i bratovštine „Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova“.

 

Župnik Kovačević se u propovijedi osvrnuo na važnije podatke iz života sv. Martina, kako je poznat po gesti kojom je otrgnuo dio svog vojničkog plašta i njime pokrio siromaha te da je ujedno i prvi svetac koji nije bio mučenik. U propovijedi je još naglašeno kako se za sv. Martina kaže da je bio vojnik protiv svoje volje, redovnik po svojoj volji te biskup iz dužnosti. Župnik je dodao kako se sv. Martina povezuje s vinarima i krštenjem vina, i pohvalio vinare koji donose svoje vino na blagoslov i zajedničku degustaciju mladoga vina.

 

Nakon mise tradicionalno su blagoslovljena mlada vina nakon čega su  „Društvo Prijatelja vina u tradiciji življenja Blato“,  i svi vinari otoka Korčule, pripremili i ove godine prigodu vinokušnje i čašćenja.

 

Nagrade djeci za redovitost

 

Istog dana, pred kraj jutarnje školske mise, župnik Kovačević podijelio je darove djeci koja su kroz mjesec listopad bili najredovitiji na listopadskim pobožnostima. Nakon što je svima podijelio  darove  rekao je kako je ovo savršeni primjer kako se isplati redovito dolazit na  pobožnosti kako zbog same molitve tako i zbog nagrada koje se pred kraj dobiju.

 

Medijska grupa Župe Svih Svetih Blato