Ispiši ovu stranicu

Kapitul Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a

XVII. kapitul Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, kojem pripadaju i vjernici iz raznih župa Dubrovačke biskupije, održan je pod predsjedanjem Mile Šuto, područne ministre i u nazočnosti fra Stipe Nimca, predsjednika Konferencije područnih duhovnih asistenata, u subotu, 25. studenoga u Franjevačkom samostanu sluge Božjega fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku.

 

Na kapitulu su, s pravom odlučivanja, sudjelovali članovi Područnoga vijeća OFS-a, područni duhovni asistenti, područni vijećnici/-ce, ministri/-e mjesnih bratstava, glasovanjem izabrani zastupnici mjesnih bratstava, duhovni asistenti mjesnih bratstava, s pravom glasa (osim na izborima i u ekonomskim pitanjima), te zastupnici/-e područne Frame.

 

Članovi Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“, Split-Trstenik na čelu s ministrom tog bratstva Mirom Maslov, bili su domaćini kapitula, a dobrodošlicu im je izrazio i fra Domagoj Runje, gvardijan Franjevačkog samostana u kojem se održavao kapitul. Program XVII. Područnog kapitula OFS-a odvijao se u dva dijela. U prvom djelu su kapitularci slavili misu u samostanskoj crkvi Presvetoga Otkupitelja, a misu je predslavio predsjednik konferencije fra Stipe Nimac u koncelebraciji s fra Stipom Bešćićem, duhovnim asistentom Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa Karmelska“ iz Omiša, a u drugom dijelu su imali zasjedanje.

 

Pred umjetničkim djelom hrvatskog kipara Ivana Meštrovića „Stigmate sv. Franje Asiškoga“ koji se nalazi u crkvi kapitularci su kapitularci su razmatrali o događaju kada je sv. Franjo primio stigme. La Verna ostaje i kao ideal i kao putokaz vječnim izazovom svim franjevačkim dušama, željnima Boga, istaknuto je. Tajna Franje i tajna La Verne jest – Isus. Izvor i zadatak za svakoga svjetovnog franjevca/-ku je ovaj prizor koji se dogodio na La Verni, a kojeg je uprizorio Meštrović, konfrater Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split). Na kraju mise, poslije popričesne molitve, kapitularci su molili „Posvetnu molitvu Bezgrešnoj, našoj pokroviteljici“.

 

U drugom dijelu kapitularci su obrađivali zadane točke dnevnoga reda. Usvojen je zapisnik IV. sjednice Područnoga vijeća OFS-a, područna ministra Šuto je iznijela izvješće o radu Područnoga bratstva OFS-a za protekli period, predsjednik konferencije Nimac održao je duhovni nagovor o dijalogu unutar raznih razina bratstva OFS-a, te je usvojeno blagajničko izvješće za kalendarsku 2017. godinu. Predstavljena su izvješća povjerenstva za komunikacije, informiranje i izdavaštvo i povjerenstva za formaciju. Uz navedena dva povjerenstva, osjeća se potreba uspostaviti na područnoj razini i druga povjerenstva koje nacionalno vijeće može po potrebi imenovati (povjerenstva za pravna i statutarna pitanja, povjerenstvo za ekonomska pitanja, povjerenstvo za obitelj, povjerenstvo za rad s djecom, povjerenstvo za karitativnu djelatnost). Istaknuto je da su uspostavljena četiri povjerenstva, koja su prema Pravilniku stalna tijela, na područnoj razini OFS-a Splitsko-dubrovačkog OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (povjerenstvo za formaciju, područna povjerenica Angela Koštro, OFS; povjerenstvo za prisutnost i djelovanje u svijetu i povjerenstvo za komunikaciju, informiranje i izdavaštvo, područni povjerenik za jedno i drugo povjerenstvo je Dragutin Koštro, OFS i područno povjerenstvo za Franjevačku mladež, povjerenik Mate Vukorepa, OFS) a za drugih pet treba, prema potrebama i mogućnostima, poraditi da se uspostave. Planira se što prije oformiti povjerenstvo za obitelj, potom postupno i preostala povjerenstva na područnoj razini.

 

Na kapitulu je najavljen II. područni seminar za formaciju koji će se održati zajedno sa Zadarsko-šibenskim područnim bratstvom OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“ (Zadar) 23. travnja 2018. u Sinju. Isto tako, najavljene su i duhovne vježbe na razini područnog bratstva OFS-a na Pridžbi na otoku Korčuli. Hodočašće područnog OFS-a bit će 16. rujna 2018. u Solin na III. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

 

Područno bratstvo OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“/ A.T.

Galerija slika