Dubrovačka Biskupija

Zapaljena prva adventska svijeća pred katedralom, počeo program "Tvoje svijetlo daje mi nadu"

„Tvoje svjetlo daje mi nadu“, program paljenja četiriju adventskih svijeća koji se ove godine događa na novom prostoru ispred dubrovačke katedrale i koji će se odvijati kroz četiri subotnje večeri uoči nedjelja u adventu, svečano je započeo u subotu 2. prosinca. Blagoslov adventskog vijenca te službu riječi uz paljenje prve adventske svijeće predvodio je don Ante Burić, župnik župe sv. Petra - Boninovo i pročelnik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije. Prvu svijeću je zapalio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

U svom nagovoru don Ante je istaknuo da u vremenu došašća svijeća ima posebnu simboliku, da plamen koji izgara simbolizira Boga koji u osobi Isusa iz Nazareta postaje čovjekom. Kazao je da to slabašno svjetlo osvjetljuje i mijenja sve stvari, mijenja sva stvorenja, mijenja svakog onog tko je spreman dopustiti Kristu da ga promijeni. Kazao je i da vrijeme došašća poziva vjernike na promjenu, na zaokret u životu, poziva da se ozbiljnije živi opredjeljenje za Isusa koji je Krist.

 

„Liturgijsko vrijeme došašća nas poziva da, usprkos buci koja nas okružuje, pokušamo u sebi pronaći trenutke tišine i mira, te se u meditaciji zaustaviti pred tom svijećom. Pozvani smo dopustiti blagom Kristovom svjetlu da nas osvijetli. Da osvijetli sve naše boli, patnje i tegobe, sva naša očekivanja, radosti i nade“, zaključio je župnik Burić.

 

Župni zborovi Župe sv. Petra - Boninovo su animirali liturgijsko pjevanje pod vodstvom s. Marinele Žuro. Program se nastavlja i iduće subote 9. prosinca u 19.30 sati na istom mjestu, kada će službu riječi u sklopu koje će biti upaljena druga adventska svijeća predvoditi don Stanko Lasić, župnik katedralne župe i župni upravitelj župe sv. Andrije, a pjevači ovih župa će animirati liturgijsko pjevanje.

 

Okupljeni vjernici su se ovim programom započeli pripremati za proslavu svetkovine Rođenja Gospodinova, a dobili su i prigodni letak, te nakon službenog dijela programa na prostoru ispred katedrale nastavilo se druženje uz čaj, krostule i adventske pjesme. Program „Tvoje svjetlo daje mi nadu“ organiziraju Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije i Grad Dubrovnik.

 

Šime Zupčić