Ispiši ovu stranicu

Kanonski pohod biskupa Uzinića župama u Orašcu i Zatonu

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pohodio je od petka, 1. prosinca do nedjelje, 3. prosinca župu Pohođenja Marijina u Orašcu i župu sv. Stjepana u Zatonu u sklopu kanonskog pohoda župama dekanata Dubrovnik 2.

 

Ispred crkve sv. Stjepana u Zatonu Velikom župnik p. Dariusz Nowak s vjernicima je dočekao biskupa, a nakon molitve u crkvi biskup je obišao groblje Nuncjata gdje se pomolio za sve pokopane na ovom groblju. Zatim je obišao kapelu sv. Antuna u Zatonu Malom te se susreo s djecom i odgojiteljicama u zatonskom vrtiću. Tijekom prijepodneva biskup je posjetio i učenike i nastavnike u OŠ Orašac.

 

U poslijepodnevnim satima biskup je došao u crkvu Gospe od Orašca gdje je bio na raspolaganju za ispovijed jer je bio prvi petak u mjesecu pa su se vjernici koji obavljaju pobožnost privih petaka mogli i pred biskupom ispovjediti. Slijedilo je euharistijsko slavlje te susret s članovima župnog pastoralnog i župnog ekonomskog vijeća župe Orašac.

 

U subotu, 2. prosinca biskup je u Orašcu posjetio neke obitelji i bolesnike, susreo se s vatrogascima, te obišao kapelu i groblje u Orašcu. Bio je i na župnom vjeronauku u Orašcu kao i na župnom vjeronauku u Zatonu Velikom i s vjeroučenicima razgovarao o vjeri tumačeći neke bitne stvari za pravi vjernički život. Biskup se također susreo s pastoralnim vijećem župe Zaton Veliki, te posjetio kapelu Male Gospe i groblje na Bunici. Poslijepodne je slavio misu u Vrbici, a potom se susreo sa župnim ekonomskim vijećem.

 

Vjernici Zatona i Orašca došašće započeli s dubrovačkim biskupom

 

U nedjelju, 3. prosinca biskup je u obje župe predvodio euharistijsko slavlje prve nedjelje došašća, a nakon misa je bilo i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

 

Govoreći o vremenu došašća koje je vrijeme bdijenja u zahvaljivanju za ono što je bilo a to je Kristov prvi dolazak i u iščekivanju onoga što će biti a to je Kristov konačni dolazak, biskup je vjernicima protumačio misna čitanja i istaknuo neke poruke.

 

Došašće je prije svega produbljivanje svijesti o potrebi za Bogom jer ako nema Boga i ako se on od nas odmakne mi smo poput suhog lišća ili poput gline, o čemu govori prvo čitanje. Bez Boga i pojedinac a i narod luta, gubi se, gubi svoje dostojanstvo, slobodu, a s Bogom sve to ponovno dobiva. Biskup je naglasio važnost čežnje za Bogom i njegovom prisutnošću, za njegovim dolaskom o čemu prekrasno govori prorok Izaija.

 

Budući da je Krist već bio došao i da su Izaijini vapaji čežnje prethodili tom dolasku, u drugom čitanju se malo drugačije razmišlja o vremenu došašća jer je pisano nakon Kristovog prvog dolaska. Ono ne isključuje prepoznavanje potrebe za Bogom u sebi i buđenje osjećaja čežnje za njegovim ponovnim dolaskom, ali ima i dimenziju zahvaljivanja za prvi Kristov dolazak i njegovo djelovanje među ljudima. To zahvalno sjećanje ne smijemo isključiti iz došašća, kazao je biskup, a sv. Pavao dodaje i da je ovo vrijeme iščekivanja konačnog Kristovog dolaska. To iščekivanje treba biti u nadi. Biskup je potaknuo vjernike da se preispitaju bi li im bilo drago da Krist ponovno dođe.

 

Bdijte da budete spremni kad Gospodin ponovno dođe

 

Zbog svega toga došašće treba biti budno. „Bdijte“, govori Isus. To bdijenje ne smije biti u strahu od gospodara nego radosno i aktivno bdijenje, kao kad se čekaju zaljubljeni, kao kad majka čeka sina ili kći, to je čekanje u preuzimanju odgovornosti za sebe, svoj život, svoje obitelji, župne zajednice, društvenu zajednicu, Crkvu i svijet, za vrijeme u kojem živimo.

 

Osvrćući se na svoj pastoralni pohod biskup je objasnio smisao tog pohoda te kazao kako on nije došao da bi vjerničku zajednicu na čelu sa župnikom samo kritizirao ili hvalio nego da bi ih sve potaknuo da nastave ako je sve u redu ali i da se trude promijeniti ako nešto nije u redu, da bi bili spremni i budni kad Gospodin dođe, a ne zna se kad će to biti.

 

Dubrovački biskup zahvalio je i novom župniku osobito na njegovom angažmanu oko duhovne dimenzije zajednice jer se tu nalazi i svetište Gospe od Orašca u kojem svake nedjelje popodne ima lectio divina. Osvrnuo se i na svoje susrete s osobama koje imaju različita zaduženja u župi te sve pozvao da traže načine kako bi angažirali i oni koji su se udaljili, kojih tu nema te kako bi i oni bdjeli i čekali Gospodinov dolazak.

 

U župi sv. Stjepana u Zatonu biskup je skrenuo pozornost na potrebu obnove župne kuće koja se tiče cijele vjerničke zajednice u toj župi te svi trebaju, svatko na svoj način i onako kako može, biti u nju uključeni.

 

Sljedećeg vikenda dubrovački biskup pohodit će župu sv. Mihovila u Kliševu.

 

A.T./ Župe Orašac i Zaton

 

Galerija slika