Dubrovačka Biskupija

Sv. Nikola svečano proslavljen u Cavtatu ali i u drugim župama diljem biskupije

 

Vjernici župe sv. Nikole u Cavtatu u srijedu, 6. prosinca, proslavili su blagdan zaštitnika župe. Svečano misno slavlje predvodio je kancelar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan, a uz ostale svećenike koncelebrirao je dekan Konavoskog dekanata i župnik župe sv. Nikole don Mato Karamatić. Samoj misi prethodila je procesija cavtatskom rivom u kojoj je nošen kip sv. Nikole.

 

U propovijedi je kancelar Pervan rekao kako se nalazimo u vremenu došašća, vremenu koje je po svojoj naravi vrijeme iščekivanja. Upozorio je kako je zbog vremena u kojem živi današnji čovjek nestrpljiv te da zbog toga nedostaje radosti u međusobnim susretima ali i radosti u samom Božiću, momentu susreta Boga i čovjeka. Dodao je i kako nas svi vanjski ukrasi upućuju na to da je vrijeme Božića, a zapravo smo u vremenu priprave za Božić. Za primjer ljudskog momenta radosnog iščekivanja dao je primjer majke koja iščekuje vijest da je u blagoslovljenom stanju, ali se zapitao i da li svi mi u našem životu iščekujemo nekoga u nadnaravnom smislu. „Jesam li u stanju čekati i imam li vremena i volje? To neminovno od nas zahtjeva da u svom čekanju trebamo sređivati račune sami sa sobom. Iziskuje da se trebamo čistiti i preobražavati i pripremati za onoga kome se nadamo i radujemo“ kazao je propovjednik.

 

Osvrnuo se i na presudu Haškog suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i smrti generala Slobodana Praljka, kazavši kako ovo sve treba u narodu pobuditi zajedništvo i jedinstvo. Također je rekao kako se u tom zajedništvu moramo boriti za prava žena što jednim dijelom nalaže Istanbulska konvencija ali i upozorio kako se ista dijelom kosi s načelom Crkve po pitanju rodne ideologije. Kancelar Pervan na kraju je vjernike podsjetio na život sv. Nikole, na dobra djela koja je u tajnosti činio, te kako je zaštitnik pomoraca, djece i zaručnika.

 

Osim u Cavtatu sv. Nikola kao zaštitnik slavi se u župama Račišće, Čilipi i Dubravka. Kako je ovaj svetac blizak djeci njegova proslava nije izostala ni u župama diljem biskupije pa tako u galeriji možete pogledati fotografije iz župe sv. Vlaha Janjina, župe Pomoćnice kršćana Orebić, župe Gospe od Sniga Pupnat, župe Velike Gospe Rožat, župe sv. Petra i Pavla Trpanj i župe sv. Josipa Vela Luka.

 

N.S.

Foto: Boris Poluta/župa Cavtat/župa Rožat/župa Trpanj/župa Vela Luka/župa Pupnat