Ispiši ovu stranicu

Svetkovina Bezgrešnog začeća proslavljena u crkvi Male braće

 

U crkvi Male braće svečano je u petak, 8. prosinca, proslavljena svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije - „Imakulate“. Večernje svečano misno slavlje predvodio je fra Ivan Penavić, mladi franjevac iz župe Bezgrešnog začeća BDM Posušje, a uz ostale svećenike i redovnike koncelebrirao je gvardijan franjevačkog samostana Male braće fra Veselko Grubišić.

 

Govoreći s ambona propovjednik Penavić u svojoj homiliji istaknuo je kako ljudi od početka grijeh niječu, ali i da je to nešto što posebno obilježava naše vrijeme u kojem živimo. Naglasio je Marijinu ulogu u oslobađanju čovjeka od grijeha. „Ona je upravo zbog toga, jedina od ljudi, izuzeta od istočnog grijeha, te nije naslijedila sklonost prema zlu. Uz druge njene naslove, Crkva je stoga naziva i slavi kao Bezgrešno začeće“, poručio je propovjednik, te ujedno BDM preporučio vjernicima kao uzor ispravnog načina kršćanskog života.

 

Mise na samu svetkovinu su bile tijekom jutra u 7, 9.30 i 11 sati. Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava od utorka, 5. prosinca, do četvrtka, 7. prosinca, u sklopu koje je posljednjeg dana bilo i cjelodnevno euharistijsko klanjanje.

 

Franjevačka crkva u Dubrovniku odavno je poznata po slavljenju svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, i to mnogo prije od 8. prosinca 1854. godine, kada je ta vjerska istina proglašena za cijelu Crkvu. Osobito je to bio slučaj od 1413. kada je Dubrovačka republika odredila da ovaj blagdan puk i svećenstvo svečano slave kao svetkovinu. S proglašenjem dogme slavilo se Bezgrešno začeće redovito, sve do Drugog svjetskog rata, procesijom koja je išla Stradunom do Široke ulice i ulicom od Puča nazad u crkvu. Ovu svetkovinu posebno slavi i autohtona dubrovačka franjevačka redovnička zajednica koja nosi naziv „Franjevke od Bezgrešnog začeća“, u Dubrovniku poznatije kao „Dumne s Danača“.

 

Mala braća

Galerija slika