Ispiši ovu stranicu

VIDEO/Misa za djecu s posebnim potrebama u župi sv. Mihajla: „Gospodin je uvijek uz nas“

U župnoj crkvi župe sv. Mihajla na Lapadu u nedjelju, 10. prosinca, služena je misa za djecu s posebnim potrebama, koja se inače slavi svake druge nedjelje u mjesecu. Posebnost ovog puta bio je i popratni koncert zbora Centra za rehabilitaciju „Josipovac“, koji su također svojom pjesmom uveličali i ovo misno slavlje. Misu je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić a koncelebrirao je župnik župe sv. Mihajla don Robert Ćibarić.

 

U propovijedi je generalni vikar Katušić kazao kako se nalazimo u vremenu koje je osobito važno za Crkvu, te kako su dva obilježja tog vremena ljubičasta boja koju svećenici nose, simbol pokore i obraćenja, i ne pjevanje himana „Slava Bogu na visini“. Objasnio je kako se upravo taj jedan od najljepših himana izbacuje kako bi se reklo da ovo vrijeme nije predviđeno za slavlja i zabave već je to vrijeme koje treba biti posvećeno pokori, obraćenju, promišljanju i vraćanju pogleda na samoga sebe, Kako bismo mogli pripremiti svoje srce za susret s Gospodinom na Božić. „Toliko je važno to da zaboravimo na proslave, na zabave da Crkva iz mise izbacuje jedan himan“, istaknuo je propovjednik. Upozorio je kako se vrijeme danas promijenilo te kako je advent postao simbol zabave, ali i da to nije nužno loše jer omogućuje ljudima susretanje jednih s drugima.

 

Kazao je kako mislimo da je jednostavno pripremiti se za susret i prepoznavanje Gospodina, no i kako nam evanđelje dana (Mk 1,1-8) otkriva kako to nije baš tako jednostavno. U evanđelju Ivan Krstitelj govori svojim učenicima da pripreme svoja srca kako bi mogli prepoznati Mesiju, no oni ga nisu prepoznali. Objasnio je kako ga nisu prepoznali jer su imali neka svoja očekivanja, jer im nije dao slobodu koju su očekivali. Dodao je i kako danas nije ništa drugačije s nama te da svatko od nas ima svoja očekivanja.  Istaknuo je kako u došašću trebamo pripremiti svoja srca da bi Boga mogli prepoznati u svemu oko nas, osobito onda kada nam je teško jer ne smijemo zaboraviti da je Bog uvijek uz nas. „Pozvani smo imati povjerenje. Ne biti brzopleti i imati povjerenje samo u sebe, nego biti spremni za ono što nam se dogodi, uzeti i nositi kroz život znajući da je Gospodin uz nas. Znajući da Gospodin svaku bol i svaku patnju može preobraziti u blagoslov, u mir, u radost, u sreću“, poručio je generalni vikar.

 

Na kraju misnog slavlja župnik Ćibarić zahvalio je svima na dolasku, osobito štićenicima „Josipovca“ na prigodnom koncertu, ali i generalnom vikaru što je pristao predvoditi ovo slavlje. Podijeljeni su i mali prigodni darovi a pjevači su svima poželjeli sve najbolje za nadolazeće blagdane uz pjesmu „Radujte se narodi“. Također vjernici su mogli na izlazu uzeti božićne darove koje su štićenici izradili uz dobrotvorni prilog koji će ići za potrebe Centra. Voditeljica zbora je Jelena Gleđ, a Stijepo Gleđ Markos na gitari je pratio zbor.

 

Nikša Sentić

Medij

Galerija slika