Dubrovačka Biskupija

Biskup tijekom kanonske vizitacije župe sv. Mihovila u Kliševu blagoslovio kapelu na Gromači

 

Na drugu nedjelju došašća 10. prosinca dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pohodio je župu sv. Mihovila u Kliševu, koja pripada dekanatu Dubrovnik 2.

 

Vjernici ove župe sa župnikom don Mihom Litićem svečano su dočekali biskupa u jutarnjim satima u župnoj crkvi nakon čega se biskup susreo s ekonomskim vijećem župe, bratstvom sv. Mihovila - Kliševo, bratstvom Male Gospe – Gromača i s bratstvom sv. Ivana Krstitelja i sv. Nikole – Mravinjac.

 

Biskup je također razgovarao s ovogodišnjim krizmanicima i prvopričesnicima, a nakon toga su oni koji su željeli imali prigodu ispovjedit se pred biskupom i tako se u došašću duhovno pripraviti za svetkovinu Kristovog rođenja.

 

Dubrovački biskup potom je blagoslovio privatnu kapelu Gospe od Zdravlja na Gromači, posjetio jednu obitelj te obišao kapelu Male Gospe u Gromači. Uz kapele biskupa su dočekivali vjernici koji su tako imali prigode ugostiti dubrovačkog biskupa u svojoj sredini.  

 

Nedjeljno misno slavlje biskup je predvodio u župnoj crkvi sv. Mihovila gdje je okupljenim vjernicima govorio o porukama druge nedjelje došašća. Kazao je, uz ostalo, kako Bog nije napustio ljude iako oni često napuštaju njega. Naglasio je misao iz čitanja kako Bog ne kasni ispuniti svoja obećanja nego je samo strpljiv s ljudima. Bog sigurno ponovo dolazi i vraća se da bi pohodio ljude. Potrebni su mu oni koji će „u svetu življenju i pobožnosti iščekujući“ pospješiti „dolazak dana Božjega.“ I oni koji će tješiti, govoriti, podvikivati, vikati, dizati snažan glas najavljujući njegov dolazak: „Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš. Govorite srcu Jeruzalema, podvikujte mu da mu se ropstvo dokonča, da mu je krivnja okajana.“ I oni koji će pripraviti, ako je potrebno i proročki prokrčiti, putove njegovu dolasku: „Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“

 

I dok god on ponovo ne dođe potrebni su mu oni koji će biti njegov glas u pustinjama ovoga svijeta, rekao je biskup. Trebaju mu oni koji će u njegovo ime ljudima vratiti nadu. Danas to više ne mogu biti prorok Izaija, Ivan Krstitelj, Petar i drugi apostoli, ali to danas možemo i trebamo biti mi, njegovi vjernici. Biskup Uzinić potaknuo je vjerničku zajednicu da bude aktivna u svojoj župi te da svatko na svoj način doprinosi i pomaže potrebitima.

 

U poslijepodnevnim satima biskup je posjetio kapelu sv. Jurja u Ljubaču, kapelu sv. Šimuna i Jude u Mrčevu, kapelu sv. Ivana i sv. Nikole u Mravinjcu, kapelu sv. Stjepana u Riđici te obišao spomenik hrvatskih branitelja i predsjednika RH dr. Franja Tuđmana gdje se pomolio za pokoj njihovih duša.

 

Župa sv. Mihovila u Kliševu ustanovljena je 1620. za šest sela u brdovitom zaleđu Orašca i Trstenog, tj. za naselja: Ljubač, Gromača, Kliševo, Mrčevo, Mravinjac i Riđica. Svako od ovih primorskih sela je savijeno oko manjeg kraškog polja. Župna crkva je posvećena sv. Mihovilu, a sagrađena je za župnikovanja Antuna Vekarića 1845. na mjestu starije crkve sv. Mihovila iz 15. stoljeća.

 

Slijedećeg petka dubrovački biskup pohodit će župu sv. Vida u Trstenom.

 

Župa sv. Mihovila Kliševo/A.T.