Dubrovačka Biskupija

„Zvona Delorite“ novi broj

 

Župa Velike Gospe Uznesenja Marijina u Kuni izdala je 62. broj svoga župnog glasila „Zvona Delorite“. Novi broj, kojeg krasi fotografija župne crkve, izašao je u ozračju došašća te u pozdravom tekstu urednik glasila fra Josip Vidas i član uredničkog odbora fra Petar Perković svim svojim čitateljima i župljanima žele čestit i blagoslovljen Božić. Spomenuli su i kako smo svi mi sami odgovorni za vrijeme u kojem živimo te da se moramo potruditi okrenuti Kristu kako bi se mogli kroz došašće duhovno pripremiti za blagdan Božića: „Božić počinje u tebi, sestro i brate! Krist kao ljubav, radost i mir želi se roditi u tvom srcu i duši. Tako će naša Župa postati oaza sreće!“

 

Urednica Rina Tomelić u svom pismu čitateljima napomenula je kako se u listu trude donijeti i očuvati tradiciju pelješkog čovjeka, ali i ponuditi nova događanja s ciljem da u glasilu štivo za sebe mogu pronaći i mladi i stari. Pozvala je i sve one koji imaju lijepe uspomene i sjećanja na prošla vremena ovoga kraja da se jave uredništvu kako bi mogli svojim prilogom oplemeniti list. Na kraju je uputila i čestitku svima povodom nadolazećih blagdana.

 

Kao i u brojevima do sada u novom broju čekaju vas vijesti iz života župe ali i meditativni tekstovi te poezija i proza.

 

Ivo Santica se u prvom svom tekstu prisjetio kako se nekada slavio Božić i Uskrs u ovom kraju, dok je u drugom u rubrici „Sjećanje na prošla vremena“ pisao o Španjolskom kvartu, dijelu Potomja sjeverno od Prilaza. O magarcu, životinji bez koje je nekada težački život bio nezamisliv pisao je Tiho Milat.

 

U 62. broju glasila možete pročitati i osvrt na svećenika i glazbenika koji je zaslužan za himnu „Slava Deloriti“ pod nazivom „Naš – vaš don Kosto Selak“. Detaljno o narodnoj nošnji pelješke Župe, o vrstama te koje su se za koju prigodu i namjenu nosile napisala je Marija Mrgduć. U tekstu „Jematva! Radost!“ u kojem je riječ o radosti rada u vinogradu ali i zahvalnosti Bogu na tome što smo dijelom njegova „vinograda“ pisala je Kristina Koboević, koja je također u drugom tekstu pisala o maslini i sorti autohtonoj za Pelješac, pastrici.

 

U ovom broju vas također čeka treći dio putopisa Ljubomira Vranješa „Put svetog Jakova“. Treći dio naslovljen je „Dios te salve Maria…“, a donosimo vam intrigantan dio: „Naglo sam se trgnuo, zaslon mobitela na klupi pokazivao je da je prošlo i više od pola sata koliko sam sjedio i molio, a sve je više hodočasnika u crkvu svetog Andrije ulazilo i iz nje odlazilo. Bila je prilika da se nastavi put, barem malo usuho jer kiša više nije padala, možda tek pokoja rosna kapljica. Do Puente la Reine, gdje smo namjeravali noćiti, trebalo je propješačiti još nekih 13 km, a teren je bio mokar, glibav i prilično brdovit…“.

 

Primjerak glasila „Zvona Delorite“ možete pronaći u župnom uredu ili ovdje u pdf formatu.