Ispiši ovu stranicu

Dubrovačka podružnica HKLD obilježila 15 godina postojanja

 

Dubrovačka podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva obilježila je u utorak, 12. prosinca, u Plavoj sali Opće bolnice Dubrovnik 15 godina postojanja. O dubrovačkoj podružnici govorio je dosadašnji predsjednik podružnice dr. med. Srećko Ljubičić, nakon čega je uslijedilo predavanje predsjednice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva prof. dr. sc. Ane Planinc – Peraice na temu „Uloga bolničkih etičkih povjerenstava“. Večer je moderirao bivši predsjednik i dosadašnji potpredsjednik podružnice dr. med. Dragutin Petković. Na kraju je također predstavljen i novi izvršni odbor na čelu s predsjednikom dr. med. dent. Željkom Caporom.

 

Predsjednik Ljubičić u povijesnom presjeku dubrovačke podružnice istaknuo je kako ona utemeljena 20. lipnja 2002. godine u crkvici Domino, te kako je od samih početaka duhovnik bio don Stanko Lasić. Napomenuo je i kako je HKLD  katolička stručna nevladina organizacija koja se sastoji od liječnika, stomatologa, farmaceuta i biokemičara, te kako za cilj ima promicanje kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda kao i čuvanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Dodao je i kako je liječnik Petković bio prvi predsjednik te da je u početku bilo 27 članova od čega je 25 liječnika. Objasnio je kako su tijekom godina organizirane brojne aktivnosti za članove, ali i redoviti mjesečni susreti te duhovne obnove koje je vodio duhovnik Lasić ali i p. Josip Sremić, don Toma Lučić i fra Pio Pejić. Napomenuo je i kako su za javnost organizirane brojne tribine i predavanja na temu vjere, zdravlja, obrazovanja i obitelji. Osobito je kazao kako su uvijek imali dobru suradnju s dubrovačkom podružnicom Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara.

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić čestitao je podružnici 15 godina djelovanja, zahvalio im je za sve što su do sada napravili a novom izvršnom odboru zaželio obilje Božjega blagoslova. Kazao je kako je razlog osnivanja katoličkih liječničkih društava rad na izgradnji kršćanskog duha liječnika i članova, kako bi mogli na jedan kvalitetniji način živjeti svoje 'biti kršćani' kao liječnici ali i na kvalitetniji način pristupati ljudima kojima su potrebni. „Vjerujem da su vas ove djelatnosti izgradile u bolje osobe i liječnike, a vjerujem da će vas vrijeme koje je pred vama još više izgraditi i da ćete to moći posvjedočiti i podijeliti s drugima“, poručio je mons. Uzinić.

 

Predsjednica HKDL-a Planinc-Peraica također je uputila čestitke. Dodijelila je zahvalnice duhovniku Lasiću i bivšem predsjedniku Petkoviću za doprinos koji su ostvarili tijekom svih godina, također im je kao i biskupu Uziniću poklonila monografiju „25 godina Hrvatskog katoličkog liječničkog društva“.

 

U kratkom obraćanju don Stanko Lasić kazao je kako kroz svoj rad pamti samo dobre ljude u ovom društvu, i kako je suradnja uvijek bila na najvišem mogućem nivou. Kad god je dolazio u bolnicu, bilo kao duhovnik ili bolesnik, posvjedočio je, doživljavao je najbolji mogući tretman uz svo poštovanje, ne zato što je svećenik već zato što je čovjek. Napomenuo je kako takav ugled koji ostavljaju djelatnici treba očuvati te ujedno zahvalio na imenovanju za počasnog člana društva.

 

Okupljenima se obratio i novi duhovnik don Jerko Ban koji je kazao kako ga je rad u bolnici s liječnicima i oboljelima, dok je bio bolnički kapelan ali i duhovnik, zaista obogatio. Istaknuo je kako će društvo s novim ljudima na čelu moći ići s novom snagom naprijed ali i nastaviti sve ono dobro što se do sada radilo.

 

Čestitkama su se također pridružili i ravnatelj OB Dubrovnik dr. med. Marijo Bekić te dr. med. Danijela de Micheli Vitturi, koordinatorica HKDL-a za Dalmaciju.

 

Na kraju je novi predsjednik Capor zahvalio na ukazanom povjerenju te dodao kako se nada da će na kraju svog mandata nakon četiri godine moći barem prepričati jedan dio učinjenog od svega što je bilo u posljednjih 15 godina.

 

 „Uloga bolničkih etičkih povjerenstava“

 

U prigodnom predavanju prof. dr. sc. Planinc – Peraica kazala je kako je zakonska obveza da svaka ustanova, medicinski fakultet i instituti koji se bave medicinskom znanošću i liječenjem bolesnika moraju imati etičko povjerenstvo. Objasnila je kako u Hrvatskoj postoji Središnje etičko povjerenstvo koje djeluje na razini ministarstva, koje je uglavnom usmjereno na istraživanja, i bolnička povjerenstva koja su koncipirana tako da u njima djeluju znanstveni i neznanstveni radnici, odnosno liječnici i osobe nevezane uz tu struku poput odvjetnika i svećenika. Dodala je i kako su se kroz povijest etička povjerenstva sastojala samo od liječnika, ali i da se tek od 60-tih godina počinje uvoditi praksa u kojoj su članovi povjerenstava osobe drugih zanimanja.

 

Predavačica je rekla kako su u Hrvatskoj etička povjerenstva miješanog tipa, odnosno da istovremeno obavljaju funkcije bolničkog i istraživačkog etičkog povjerenstva. Dodala je kako danas Središnje etičko povjerenstvo vrši nadzor provođenja kliničkih istraživanja koja ne sponzorira farmaceutska industrija i procjenu znanstvenih istraživačkih projekata. Dok se Bolničko etičko povjerenstvo između ostalog bavi transparentnošću i pravednim odabirom kod transplantacije organa. Objasnila je i kako povjerenstvo radi u sekcijama za stomatologe, biokemičare, farmaceute ali i kao sekcija mladih koja je sve brojnija i koja je pokazatelj svijetle budućnosti za naše zdravstvo.

 

Nikša Sentić

Galerija slika