A+ A A-
13 Pro

Duhovna obnova za svećenike ususret Božiću: Koliko ima radosti u vašem svećeničkom životu?

Adventska duhovna obnova za svećenike na području Dubrovačke biskupije održana je u srijedu, 13. prosinca u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Predvoditelj obnove bio je salvatorijanac p. Dariusz Nowak, župnik u Zatonu i župni upravitelj u Orašcu.

 

U prigodnom razmatranju pater Nowak je u središte stavio lik Blažene Djevice Marije te na temelju evanđeoskog ulomka o susretu Marije i njezine rodice Elizabete potaknuo svećenike na promišljanje o radosti u njihovom svećeničkom pozivu.

 

Bog se nikada nije složio sa smrću i paklom te je zato započeo plan spasenja po Blaženoj Djevici Mariji, kazao je predavač. Pozvao je svećenike da u vremenu došašća do Božića hode zajedno s Marijom. Marija je u razmatranju i kontemplaciji toliko razmišljala o Božjoj Riječi da je ona svojim srcem slušala, gledala i razumjela Boga. Od Boga je dobila odgovor na ono što izgleda nemoguće. Ta Božja riječ dala joj je smisao da ide dalje. Bog slično djeluje kod nje i njezine rodice Elizabete, koja vidi veličanstveno Božje djelo i raduje se radosti drugih.

 

Voditelj duhovne obnove potaknuo je svećenike na promišljanje o tome imaju li na svom svećeničkom putu takvog duhovnog prijatelja s kojim mogu podijeliti ono bitno, podijeliti svoja razmišljanja i iskustva s Bogom te radosti i poteškoće svog zvanja, prijatelja kakvog je Marija u imala u Elizabeti i obratno. Također ih je potaknuo na preispitivanje o njihovom odnosu s Bogom, koji im je prva radost. Jesu li se možda udaljili od te prve radosti, prve ljubavi svog svećeničkog poziva? Koliko ima radosti u njihovom svećeničkom životu?

 

Moderator susreta bio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić čestitao je svećenicima Božić te ih zajedno s vjernicima pozvao na božićno čestitanje slijedeće srijede.

 

Svećenici su također sudjelovali u pokorničkom bogoslužju i imali prigodu za ispovijed u kapelici Biskupijskog sjemeništa gdje su zajedno slavili euharistiju kojom je predsjedao biskup Uzinić.

 

Angelina Tadić