Dubrovačka Biskupija

Duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije

 

Adventska duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije održana je u subotu, 16. prosinca, u crkvi sv. Mihajla na Lapadu. Voditelj duhovne obnove bio je fra Marin Karačić, kantautor crkvene glazbe i župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog na Humcu u Bosni i Hercegovini. U ime organizatora mlade je na početku pozdravila pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko koja im je ujedno i objasnila program ove duhovne obnove.

 

U sklopu programa održane su dvije kateheze kroz koje je voditelj obnove Karačić govorio mladima ali i razgovarao s njima o brojnim temama. Na početku je mladima govorio o došašću, odnosno o onome što bi došašće trebalo biti za njih. Kako bi u tom vremenu trebali raditi na odnosu njih samih sa sobom, ali i kako taj odnos mogu uspješno uspostaviti tek nakon kvalitetnog odnosa s Bogom i bližnjima. Govorio im je i kako u molitvu trebaju uključiti maštu, kako je zapravo potrebno ući u neki biblijski tekst i ući u situaciju o kojoj govori te probati vizualizirati Isusa, Mariju, da li su nasmijani, sretni. „U mašti biti s njima. Vidjeti jesu li radosni. Doći u situaciju da dublje uđemo u taj tekst jer ih znamo inače površno doživjeti“, kazao je voditelj obnove. Upozorio ih je kako kod ispovijedi ne smiju žuriti jer svoju dušu trebaju očistiti polako i temeljito jer ništa dobro ne dolazi na brzinu. Poručio im je da iako svi oni imaju neke svoje grijehe, poteškoće i osobna previranja, kako im to ne smije biti razlog za nedolaženje u crkvu i na ispovijed jer u crkvu ne dolaze „čisti“ već oni koji su potrebni „čistoće“, izlječenja. I kako upravo ispovijed, njeno čišćenje duše vraća osobi onaj puni sjaj, punu vrijednost koju ima od Boga.

 

Mladima je govorio i o Ivanu Krstitelju za kojeg je kazao kako nije sebe smatrao bitnim već svoje poslanje, da usmjerava na onoga tko je bitan a to je Bog. „Bio je svjestan svoga poslanja, bilo mu je jasno da nije on onaj kojeg ljudi traže. Tako je i meni danas jasno da vi ne tražite mene, nego kroz mene tražite Boga. To je pravo i ispravno traženje“, istaknuo je. Dodao je i kako možemo reći da je sv. Ivan bio putokaz prema Gospodinu za ljude svoga vremena, ali i za nas danas.

 

U drugoj katehezi voditelj Karačić usredotočio se više na stvari koje se tiču mladih: ljubav, zaljubljivanje, muško-ženska prijateljstva. Govorio je o emocionalnoj čistoći i čistoći srca, o čistoj emociji. Pokušao im je približiti vjeru kroz njima poznate stvari, kroz primjere koji su im bliski u njihovoj svakodnevici. Na kraju im je poručio kako iz ovog dana, ove duhovne obnove svatko od njih treba izvući neku svoju poruku kako bi mogli nastaviti kvalitetno živjeti svoj život, jer nitko od njih nije u istoj životnoj situaciji i u istom emocionalnom i duhovnom stanju.

 

Između kateheza animatori Dubrovačke biskupije su pripremili prigodan zabavni program za sve sudionike. Nakon druge kateheze uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za ispovijed, te misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Propovijedao je predvoditelj duhovne obnove fra Marin Karačić.

 

Nikša Sentić

Foto: Nikša Sentić / Mladi DBK / Medijska grupa župe Blato