Ispiši ovu stranicu

Adventske pjesme u izvedbi crkvenih zborova iz cijele biskupije

 

U prepunoj crkvi Male braće u Dubrovniku na treću nedjelju došašća 17. prosinca održan je Adventski koncert crkvenih zborova Dubrovačke biskupije "Nebesa odozgor rosite". Ovo je druga godina kako biskupijsko Vijeće za kulturu i znanost organizira ovaj koncert čiji cilj je, uz ostalo, da se u javnosti jače čuju prekrasne adventske pjesme primjerene ovom razdoblju crkvene liturgijske godine.

 

U programu je sudjelovalo 13 zborova iz 11 župa svih dekanata na području biskupije, a pratnja je bio Tamburaški orkestar crkve Domino. Program su vodile Nike Nagy i Marija Đurović.

 

Na koncertu su nastupili: Mješoviti zbor župe Svih svetih iz Blata, Zbor župe sv. Nikole iz Cavtata, Mješoviti zbor župe sv. Nikole iz Čilipa, Zbor župe sv. Vlaha iz Janjine, Mješoviti zbor župe Svete Obitelji iz Mokošice, Zbor župe sv. Vlaha iz Stona, Zbor mladih župe sv. Nikole iz Čilipa, Zbor mladih župe Svetog Spasa – Mokošica, Mješoviti zbor župe sv. Petra – Boninovo, Zbor Svetišta Gospe od Milosrđa, Katedralni madrigalisti, Mješoviti zbor župe Svetog Križa – Gruž i Zbor župe sv. Mihajla – Lapad.

 

Zborovi su se pojedinačno predstavili s izvedbom neke adventske ili prigodne marijanske pjesme, a posebno dojmljivo bilo je zajedničko pjevanje svih zborova i publike.

 

Na početku koncerta nazočne je pozdravila članica Vijeća za kulturu i znanost prof. Marija Brčić te zahvalila franjevcima na gostoprimstvu i kratko predstavila zborove istaknuvši da u biskupiji ima mnogo dobrih zborova a neke od njih možda imamo rjeđe prigodu čuti.

 

Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić na kraju je zahvalio organizatorima i svim izvođačima rekavši kako su ovu nedjelju, koja je „radosna nedjelja“, oni svojom pjesmom učinili još radosnijom. Zborovima je posebice zahvalio za radost koju pružaju redovitim pjevanjem u svojim župnim zajednicama. Iščekivanje dok Gospodin dođe nije iščekivanje sporednih stvari nego je to iščekivanje koje nas usmjeruje prema Onome Bitnom, rekao je biskup i nastavio: „A taj Bitni je onaj o kojem ste pjevali, taj Bitni je onaj kojemu ste se kroz svoju pjesmu molili, taj Bitni je onaj kojeg ste svojom pjesmom dozivali. To je Isus.“ Zaželjevši im blagoslovljeno došašće i blagoslovljen Božić dubrovački biskup je dodao: „Neka ovo došašće i ova vaša pjesma bude još jedan krik svih nas, krik želje da Gospodin dođe, krik kojim mu govorimo: Dođi, Gospodine Isuse! Maranatha!, kako bi Isus što prije došao, kako bi se nastanio u nama a po nama u ovaj naš svijet i ovo naše vrijeme, kako bi nam se uistinu dogodio Božić!“

 

Angelina Tadić

 

Video cijelog koncerta imamo zahvaljujući trudu fra Draga Ljevara, a možete ga pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=dNnk5VoPsbc&feature=youtu.be

 

Galerija slika